Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Na spálení energie z kilogramu cukroví musí člověk strávit nejméně 11 hodin v posilovně

vanocni_cukrovi
Každý Čech o Vánocích sní více než kilogram cukroví. Pro spálení takového množství načerpané energie by nestačilo ani šest hodin běhu či jedenáct hodin strávených v posilovně, varují odborníci na výživu.

Bez vánočního cukroví si většina Čechů svátky neumí představit. Dietologové se proto zaměřili na výpočty toho, jaké množství cukroví o Vánocích Češi snědí. "Během těch několika dní sníme a u známých ochutnáme víc než jeden kilogram cukroví," varuje odbornice na výživu Erika Hettešová.

Konzumace takového množství cukru je obrovskou energetickou bombou, se kterou se tělo nemusí vypořádat. Také proto po Vánocích mnoho lidem stoupne váha. "Celková energetická hodnota rohlíčků upečených z jednoho kilogramu surovin je 22 226 Kj," uvedla Hettešová. Tato hodnota odpovídá asi 50 kouskům cukroví a jde přitom o dvakrát až třikrát více energie, než by měl dospělý člověk tělu dodat za jeden den.

REKLAMA

Aby člověk vydal energii načerpanou jedním kilogramem vanilkových rohlíčků, musel by strávit 11 hodin v posilovně nebo si jít zaběhat na více než šest hodin. Na běžkách by musel jezdit téměř jedenáct hodin.
Sport je nejlepší cestou, jak se přebytečných kilogramů zbavit, odborníci ale varují před snahou shazovat příliš rychle.

"Není dobré a účelné podlehnout panice. Je třeba vymyslet racionální plán, metodu, jak na to," radí Hettešová. Dietologové proto doporučují předem si rozmyslet, jak často můžeme cvičit, abychom předešli nesplnitelným předsevzetím a následnému rozčarování z toho, že nejsme schopni je plnit.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA