Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Bioplynovou stanici plánují zemědělci z obce Popice na Břeclavsku

bioplynova_stanice_02
Vystavět novou bioplynovou stanici chtějí ve svém areálu zemědělci v obci Popice na Břeclavsku. Záměr a jeho vliv na životní prostředí posuzují úředníci jihomoravského kraje, uvádí se v internetovém systému EIA.

Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 1600 kW a tepelný výkon 1618 kW. Zemědělci chtějí elektřinu vyráběnou v bioplynové stanici prodávat do sítě, produkcí vzniklé teplo využijí na vytápění části areálu.

"Předkládaný záměr řeší problematiku zpracování biomasy jejich energetickým využitím, což napomůže snížení produkce pachových látek z chovu zvířat a hnojení zemědělských pozemků v blízkosti obytných území," stojí v materiálu odeslaném k posudku.

REKLAMA

Datum zahájení stavby je stanoveno na květen 2011, dokončení je v plánu za rok.

V bioplynové stanici se zpracovává bioodpad, plodiny a živočišné zbytky, z následného bioplynu se vyrábí elektrická energie a "odpadní" teplo. Nejstarší bioplynová stanice u nás vznikla v roce 1974 v Třeboni. V současnosti v Česku funguje přes 110 bioplynových stanic, např. ve Ždírci u Jihlavy, v Mikulčicích, Pánově, ve Švábenicích na Vyškovsku nebo v Bohuňovicích. Zemědělci jich do roku 2020 chtějí vystavět zhruba 1000. Pro jejich provoz by mohli využít produkci z 300 tisíc hektarů zemědělské půdy a ročně vyprodukovat 7,5 milionu MWh elektřiny a tepla.

Bioplyn v hojné míře využívají v sousedním Německu, kde funguje více než 4300 bioplynových stanic. Zatímco u nás jsou spíše zemědělského typu, v Německu jde o komunální typ bioplynových stanic, kde se zpracovávají komunální bioodpady. Bioplyn využívají např. i ve Švédsku, kde zprovoznili první vlak na světě, poháněný bioplynem. Zkušenosti s tímto zdrojem energie mají i v Dánsku, ve kterém tvoří bioplynové stanice centralizovaný systém spolu se svozem odpadu.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA