Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Stavbu bioplynové stanice v obci Nížkovice na Vyškovsku kraj schválil

bioplynova_stanice
Vystavět novou bioplynovou stanici plánují zemědělci v obci Nížkovice na Vyškovsku; záměr už posvětili úředníci jihomoravského kraje. Agentura Mediafax to v neděli zjistila z internetového systému EIA.

Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 999 kW, tepelný výkon 1056 kW. Zemědělci chtějí elektřinu prodávat do sítě, produkcí vzniklé teplo využijí na vytápění části areálu.

"Záměr řeší otázku zpracování biomasy jejím energetickým využitím, což napomůže k diverzifikaci příjmů investora," stojí v záměru, který úředníci posuzovali z pohledu jeho vlivu na životní prostředí.

REKLAMA

Datum zahájení stavby chce investor upřesnit na základě výsledků stavebního řízení. Předpokladem je rok 2011. Stavba bude následně trvat osm měsíců.

V bioplynové stanici se zpracovává bioodpad, plodiny a živočišné zbytky, z následného bioplynu se vyrábí elektrická energie a "odpadní" teplo. Nejstarší bioplynová stanice u nás vznikla v roce 1974 v Třeboni. V současnosti v Česku funguje přes 110 bioplynových stanic, např. ve Ždírci u Jihlavy, v Mikulčicích, Pánově, ve Švábenicích na Vyškovsku nebo v Bohuňovicích. Zemědělci jich do roku 2020 chtějí vystavět zhruba 1000. Pro jejich provoz by mohli využít produkci z 300 tisíc hektarů zemědělské půdy a ročně vyprodukovat 7,5 milionu MWh elektřiny a tepla.

Bioplyn v hojné míře využívají v sousedním Německu, kde funguje více než 4300 bioplynových stanic. Zatímco u nás jsou spíše zemědělského typu, v Německu jde o komunální typ bioplynových stanic, kde se zpracovávají komunální bioodpady. Bioplyn využívají např. i ve Švédsku, kde zprovoznili první vlak na světě, poháněný bioplynem. Zkušenosti s tímto zdrojem energie mají i v Dánsku, ve kterém tvoří bioplynové stanice centralizovaný systém spolu se svozem odpadu.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA