Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Energie z odpadní vody přinese úspory

jindrichuv hradec mesto

Jindřichohradečtí vodohospodáři ze společnosti ČEVAK a.s. nově využívají energii, která se ukrývá v městské odpadní vodě. Čistírna odpadních vod se totiž rozrostla o nové zařízení, tzv. kogenerační jednotku. Ta dokáže z bioplynu vyrobit nejen elektrickou energii, ale i teplo.

REKLAMA

Z hradecké čistírny odpadních vod tak bude odtékat nejen vyčištěná odpadní voda, ale lépe bude využíván i odpadní kal a z něj vznikající bioplyn. „Ten se dosud využíval jen pro vytápění našich provozních objektů a vyhnívacích nádrží. V létě jsme část museli bez užitku spalovat,“ upřesnila mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

Nové zařízení o výkonu 101 kW za hodinu mohou nyní vodohospodáři využívat pro výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů. „Náklady na elektrickou energii, která je nezbytná pro chod čistírny, budou tedy částečně pokryty z vlastních zdrojů. Zároveň nám tato investice ve výši čtyř milionů korun umožnila zachovat stávající cenu vodného a stočného ve městě,“ doplnil místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek. Akce byla dotačně podpořena z prostředků Operačního programu životní prostředí.


Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

REKLAMA