Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

ERÚ: Ať zákazníci zjistí, kolik podpora OZE stojí

vitaskova IUHLI ikona EGTV

Evropská komise včera oficiálně oznámila, že Česko nakonec obdrží notifikace na obnovitelné zdroje energie (OZE). Energetický regulační úřad (ERÚ) ale zatím žádná nová cenová rozhodnutí nepřipravuje. Oficiální informace o úspěšném dokončení notifikačního řízení k němu prý totiž dosud nedorazily. V platnosti tak zůstávají jeho páteční cenová rozhodnutí, podle kterých by v roce 2017 klesla podpora OZE v regulované složce pro spotřebitele na minimum.

REKLAMA

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková zdůraznila, že její úřad vždy postupoval v souladu s platnými zákony a v řádných termínech. V návaznosti na neutuchající konflikt s ministrem průmyslu a obchodu se pozastavila nad tím, že podle Jana Mládka (ČSSD) „solární baroni“ notifikace již mají k dispozici. „Kdo vlastně řídí tento stát? Kdo v Bruselu notifikace vyřizoval?“ rozhorlila se Vitásková.

vitaskova IUHLI

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Foto: iUHLI.cz

Úřad se také ohradil vůči Mládkovu tvrzení, že cenové rozhodnutí by mělo být do týdne. „Kdyby pan ministr Mládek splnil všechny termíny, které v minulosti slíbil, neměli bychom tu dnes krizi,“ odmítla ministrovy představy Vitásková. Podle ní je při využití zkrácených termínů realistický termín až v polovině ledna příštího roku, v nejlepším případě pak do konce prosince. „Mezitím se spotřebitel může podívat, jak razantně by mu klesla cena za elektřinu nebýt podpory OZE,“ dodala s tím, že ji samotnou míra úspory překvapila a těší.

Podle ředitele odboru teplárenství Reného Neděly by v případě, že cenová rozhodnutí ERÚ z 25. listopadu nebyla nahrazena novými, klesla platba na OZE v rámci regulované složky ceny pro koncové zákazníky o více než 80 procent. To by znamenalo, že by české domácnosti od ledna platily za elektřinu přibližně o desetinu méně než dosud. Pokud však mezitím nová cenová rozhodnutí pro zdroje OZE uvedené do provozu v letech 2006 až 2012 začnou platit, cena se oproti loňsku prakticky nezmění.

Podpora OZE stojí ročně 46 miliard korun. Z toho 26 miliard jde ze státního rozpočtu a na zbývajících 20 miliard se skládají sami spotřebitelé. V září ERÚ cenovým rozhodnutím zastřešil pouze 2,6 miliardy z této sumy určené pro malé vodní elektrárny a bioplynové stanice, které již v té době měly podporu od Evropské komise schválenou. Výběr zbývajících 17 miliard dosud vázl na nedokončeném notifikačním řízení.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA