Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Obchodní centra mohou uspořit na provozu ročně až statisíce korun

penize_rozpocet
Vlastníci budov mohou významně ušetřit na provozu, i když objekt nutně nesplňuje parametry tzv. green buildings. Informovala o tom v úterý PR manažerka mezinárodní poradenské společnosti DTZ Markéta Valtrová.

Vlastník objektu může následně snížit náklady účtované nájemcům, stejně jako zátěž životního prostředí. Díky uvolnění trhu s energiemi a zvýšené konkurenci mezi distributory mohou podle pražské kanceláře mezinárodní poradenské společnosti DTZ úspory dosahovat několik desítek procent. Přepočteno na náklady modelového obchodního centra se jedná dokonce statisíce korun ročně.

"Na prvním místě je ale důsledné měření a regulace technologií, dále omezování provozu zařízení v době uzavření centra, využití moderních technologií a samozřejmě důsledný výběr dodavatelů energií a servisních služeb," uvedl manažer Olomouc City Zdeněk Volf. Právě toto obchodní centrum snížilo náklady na elektrickou energii během dvou let o 14,9 procenta. Další desetitisíce korun provozních nákladů se uspořilo díky operativnímu a důslednému využití všech možností měření a regulace technologií a maximálním využitím servisních organizací.

REKLAMA

Podle vedoucí oddělení Retail Property Management v DTZ Lenky Vodrážkové se právě energetické hospodářství stává základem kvalitního property managementu u všech typů komerčních budov: "V podstatě každoročně vypisujeme výběrová řízení na dodávky energií, tedy elektrické energie, plynu, vody a dodávky užitkové vody. V DTZ máme tu výhodu, že můžeme spojit v zadávacích podmínkách několik komerčních objektů dohromady a dosáhnout tak pro vlastníky ještě výraznějších objemových slev," vysvětlila Vodrážková.

Podle DTZ je pak ideální, pokud jde proces optimalizace ruku v ruce s investicemi do technologických zařízení nebo sofistikovaných opláštění budov. Vstupní náklady se totiž bohatě vrátí v rámci provozních úspor. "To je zvlášť aktuální otázka například pro logistická centra a výrobní haly staršího data výstavby, kde se stále setkáváme s energetickými ztrátami ať už z důvodu nedostačující izolace opláštění, netěsnosti skleněných fasád či nedostatečné izolaci střech," řekl David Svoboda, vedoucí oddělení Property Managementu v DTZ. Property manažeři DTZ věří, že zatím nevypsané dotační programy ze strukturálních fondů EU by mohly být vítanou podporou pro majitele skladových a výrobních hal kategorie B pro podobný typ investic.

Z analýz DTZ vyplývá, že úspory, kterých lze dosáhnout výběrovými řízeními, jsou nemalé a přispívají k vyváženému rozpočtu při správě nemovitosti. V současnosti je vypisování výběrových řízení časté zejména v oblasti dodávek technologických medií.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA