Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Premiér připustil možnost prolomení limitů těžby uhlí

petr_necas
V České republice by mohly být limity těžby hnědého uhlí prolomeny, připustil premiér Petr Nečas (ODS) v úterý během zahájení kongresu o české energetice. Zároveň slíbil, že jeho vláda je neprolomí, pokud nebude mít souhlas obyvatel v daných oblastech.

"Vláda se zavázala, že neprolomí limity pro těžbu uhlí, ale ty nemají žádnou oporu v právním řádu," řekl Nečas. Pokud se těžební firmy s občany oblastí domluví, vláda na prolomení limitů přistoupí, dodal.
Těžbu bez souhlasu občanů označil za bláznovství. "Nikdo nezačne těžit proti vůli lidí, kteří na místě žijí a pracují," dodal Nečas.


Ministr vnitra Radek John (VV) ovšem 22. března naznačil, že koaličním kabinetem prolomení limitů neprojde. Podle něj by ministři za stranu Věci veřejné jakýkoliv krok k prolomení limitů vetovali.

REKLAMA

Plán na prolomení limitů již dříve vládě předal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Důvodem byl nedostatek uhlí pro teplárny a to, že podle ministerstva hnědé uhlí nemůže nahradit ani biomasa, ani plyn. Odboráři z těžařské společnosti Czech Coal označují prolomení limitů za jedinou možnost, jak zachovat pracovní místa. Tvrdí, že bez jejich prolomení zanikne přibližně 1400 pracovních míst a při další těžbě by mohlo být dost uhlí až do roku 2060.

Premiér Nečas je skeptický ohledně biopaliv. Podle Evropské směrnice by mělo Česko zvýšit podíl biopaliv v dopravě na 10 procent do roku 2020. "V současnosti se přidává 4,1 procenta u benzínu a 4,6 procenta u nafty. Cíl příslušné evropské směrnice nemůže být splněn pouze nízkoprocentními přídavky, ale musela by se začít používat přímo čistá biopaliva," řekl Nečas. Doufá, že Evropská unie tento projekt brzy opustí a vyhraje "zdravý rozum". Předseda vlády se domnívá, že vyšší využívání biopaliv vede pouze ke zdražování potravin, exploataci lesní půdy a nepřispívá k ochraně klimatu.

V případě fotovoltaiky se podle předsedy vlády nesmí opakovat loňský rok. "Existenci zdrojů, které jsou závislé na štědrých dotacích státu, už nebudeme podporovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo připravit aktualizaci politiky vlády," řekl. Stát by podle něj měl nyní šetřit a snažit se oddálit své závazky.

Energetická budoucnost Česka je podle Nečase ve využívání jaderné energie, a proto trvá na provozu jak elektrárny Dukovany, tak Temelína. Opět zdůraznil, že vláda chce i nadále dostavět třetí a čtvrtý temelínský blok. „Na plánech vlády se nic nezměnilo, vítěze výběrového řízení na dostavbu bloků budeme znát do konce roku 2013," uvedl.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA