Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Růst ceny elektřiny bude podle ekonomky Šichtařové postupný

penize_rozpocet
Růst cen elektrické energie bude v ČR kvůli německému rozhodnutí definitivně ukončit provoz jaderných elektráren postupný. Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová neočekává, že by došlo ke skokovému růstu cen elektřiny.


Šichtařová poukázala také na určitou schizofrenní situaci Němců, kterým sice vadí elektřina vyrobená ve vlastních jaderných elektrárnách, ale nad tou z českých a dalších zdrojů budou zavírat oči. "Němci budou elektřinu vyrobenou z jádra stále využívat. Budou ji totiž dovážet z České republiky a Francie. Je jasné, že díky tomuto rozhodnutí půjdou české ceny elektřiny nahoru. Rostly by i bez přispění Německa, teď však porostou ještě rychleji," prohlásila ekonomka společnosti Next Finance.

Podle Šichtařové česká ekonomika totiž vyrobí více elektřiny, než je sama schopna spotřebovat, a tudíž ji přeochotně bude díky vyšší poptávce Německu vyvážet. "Navíc česká přenosová soustava je s německou silně provázána. Vyšší podíl elektřiny z větrných či solárních elektráren v Německu zatěžuje i českou přenosovou soustavu. Tyto elektrárny totiž dodávají elektřinu jen při příznivých podmínkách, a tím rozkolísávají množství přenášené energie. To ale zvyšuje nároky na přenosové soustavy a prodražuje energii," dodala další důvod očekávaného zdražení Šichtařová.

V neposlední řadě elektřinu v ČR zdraží také globálně rostoucí ceny surovin. "To vše se ale týká horizontu dalších deseti let. Růst cen bude velmi plynulý, rozhodně nelze čekat, že by mělo dojít ke skokovému růstu cen elektřiny," poznamenala ekonomka.

Velký ohlas nejen mezi energetiky způsobilo rozhodnutí německé vlády s konečnou platností zastavit výrobu elektrické energie v jaderných elektrárnách do roku 2022. Jaderné elektrárny by podle Němců měly nahradit elektrárny sluneční a větrné. Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu prohlásil, že německé rozhodnutí zdraží elektřinu v ČR až o 30 procent.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA
REKLAMA