Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Sněmovna opakovaně schválila nová pravidla pro energetické štítky a ekologický design výrobků

cena_energie

Úspora energie, snížení dopadů na životní prostředí a lepší orientace spotřebitele ve zboží, které je závislé na energetické spotřebě. To jsou cíle novely zákona o hospodaření energií a energetického zákona, kterou poslanci v úterý již podruhé schválili, tentokrát i se senátními změnami.

REKLAMA

Novela zákona o hospodaření energií zavádí v souladu s evropskou směrnicí nová pravidla pro energetické štítky na výrobcích a zavádí novinku v podpoře tzv. ekodesignu, tedy ekologického návrhu a výroby produktu. Zboží, které takto nastavená pravidla splní, ponese označení CE.

Změna energetického zákona navazuje na předchozí novelu a upravuje zakotvení působnosti Státní energetické inspekce jako orgánu, který má na označení energetických výrobků na trhu a na jejich ekodesign dohlížet.

"Návrh je koncipován tak, aby získání přesných, věcných a srovnatelných informací o specifické spotřebě energie výrobků spojených se spotřebou energie ovlivnilo konečného uživatele výrobku v tom smyslu, že při výběru dá přednost výrobkům s nižší spotřebou energie, nebo které nepřímo vedou k nižší spotřebě energie," stojí v předkládací zprávě zákona.

Zákonodárci předpokládají, že výrobce nepřímo donutí přijmout opatření, která povedou ke snížení spotřeby energie a jiných hlavních zdrojů u výrobků, které vyrábějí. "Tím by se rovněž mělo nepřímo podpořit účinné využívání těchto výrobků s cílem přispět k cíli ČR zvýšit energetickou účinnost. Působením samotných tržních sil bez těchto informací nedojde k prosazení racionálního využívání energie a jiných hlavních zdrojů u těchto výrobků," vysvětlili předkladatelé.

Novela dále obsahuje zavedení ustanovení k účinnému dohledu a kontrole nad trhem, což jsou kompetence Státní energetické inspekce. Právě ona má dohlížet nad správným označením výrobků energetickými štítky a jejich uváděním u obchodníků, stejně jako na plnění požadavků na ekodesign. Za porušení povinností bude moci uložit pokutu až 100 tisíc korun.

Poslanci nakonec normu přijali i s pozměňovacími návrhy Senátu. Pro jejich přijetí se vyslovil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS), který novelu předkládal.

Senátorům se například nezamlouvalo, že zákon obchodníkům s plynem nařizuje vyčlenit minimální skladovací kapacitu pro takzvané chráněné odběratele, mezi něž patří například domácnosti.

Zdroj: MEDIAFAX


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

Praha a okolí plné novinek a aktuálních informací

Facebook energytv.cz

REKLAMA