Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Vsetínská radnice zvažuje možnost obchodovat na burze s energiemi

pocitac_klavesniceVsetínská radnice začala uvažovat o možnosti obchodovat na burze s elektřinou. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová. Nákup elektřiny na burze ve správný čas by totiž podle vedení města umožnil radnici uspořit nemalé finance. Představitelé města nyní zjišťují možnosti a počítají, která varianta bude pro městskou kasu nejlepší.


Systém obchodování na burze už radním přiblížil přizvaný zástupce Českomoravské komoditní burzy. Nový trend v oblasti nákupu energií zajímá město především v případě elektřiny. "Objem spotřebované elektřiny sedmadvacetitisícovým městem totiž není zanedbatelný a ceny komodity rostou. Nákup energií na burze je zajímavým trendem. Uvažujeme, že bychom jej využili nejen pro město a městská zařízení, ale možná i ve spolupráci s podnikateli. S některými subjekty už jsme o tom při společném setkání hovořili," řekla starostka Iveta Táborská (ODS).

Kolik by mohl Vsetín díky obchodování na burze ušetřit, zatím nelze říct. Záleží na spotřebovaném množství i vyobchodované ceně. "Zkušenosti z jiných měst však hovoří o úspoře ve výši 20 až 25 procent," doplnila starostka.

Podle starostky však nelze začít obchodovat na burze ze dne na den. Roli hraje v případě dodávky energií výpovědní lhůta či přítomnost energetika, kterého město v tuto chvíli nemá. "V prvé řadě je ale potřeba vypočítat, kolik bychom obchodováním ušetřili a odkdy se to městu případně vyplatí," uzavřela starostka.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA
REKLAMA