Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Program Zelená úsporám zůstane pravděpodobně pozastaven i v únoru

zelena_usporam
Zájemci o peníze z programu Zelená úsporám určeného na zateplení domů budou muset s podáváním nových žádostí o dotace počkat déle než do února 2011. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) sice slibovalo, že v druhém měsíci příštího roku program opět spustí, ale své slovo pravděpodobně nedodrží.

MŽP zastavilo v říjnu přijímání nových žádostí kvůli jejich narůstajícímu počtu. V pauze chtěl úřad zkontrolovat správnost velkého počtu žádostí, které eviduje Státní fond životního prostředí (SFŽP). Kontrolou měl projít i balík peněz, které má stát vyčleněny na zateplení. "Lidé se nemusí bát, že by dotační program nadále nepokračoval," uvedla tehdy náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Ještě před koncem roku však SFŽP otočil. Úřad ještě musí zkontrolovat více než deset tisíc žádostí, které podali lidé v posledním týdnu před ukončením dotačního programu. "Všechny tyto dotační projekty není možné do konce ledna zkontrolovat. Dá se proto očekávat, že program Zelená úsporám nebude v únoru obnoven," sdělila náměstkyně.

REKLAMA

Hlavním problémem však není počet žádostí, které úřad ještě nestihl zkontrolovat, ale peníze na dotace, které stát nemá. MŽP už proto jedná o dalším prodeji emisních kreditů. Do budoucna by měl program přinést úsporu emisí ve výši více než jednoho milionu tun oxidu uhličitého, a to po dobu více než 30 let.

V současnosti o peníze z programu Zelená úsporám usiluje více než 200 tisíc domácností, které podaly přes 75 tisíc žádostí. Celkem 39 tisíc žádostí za 10,1 miliardy korun už MŽP schválilo. Doposud stát vyhověl 10,5 tisícům žádostí o zateplení domů a vyplatil 1,3 miliardy korun. Prodejem emisních povolenek Česko prozatím získalo na zateplení domů přes 18 miliard korun.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA