Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

O prohlídku výrobních zdrojů Skupiny ČEZ na severu Čech je stále zájem

cez

Během prvního pololetí si výrobní zdroje energie a tepla Skupiny ČEZ na severu Čech prohlédlo 3 098 návštěvníků z různých míst České republiky i ze zahraničí. Elektrárnu Tušimice si prošlo 882 zájemců, Informační centrum klasické energetiky v Elektrárně Ledvice pak 1 001 a Elektrárnu Počerady 287. Vodní dílo Střekov v Ústí nad Labem navštívilo 428 lidí a Teplárnu Trmice rovných 500. Nulu má ovšem ve statistice malá vodní elektrárna Želina, která byla a ještě zůstane pro veřejnost uzavřena.

REKLAMA

Elektrárna Počerady se do pololetní statistiky zapsala dvanácti exkurzemi. Většina jejich účastníků si kromě klasické uhelné technologie výroby elektrické energie prohlédla i nový paroplynový cyklus. Již po dvaadvacáté například do elektrárny zavítali studenti z České vysokého učení technického (ČVUT) v Praze na svou týdenní praxi. Další vysokoškoláci, a to hned na tři exkurze, přijeli z Vysoké školy báňské v Ostravě. Své zastoupení mělo během jedné z prohlídek i Vysoké učení technické v Brně či Ústav fyzikální chemie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Středoškoláci byli ze Střední školy technické v Mostě a Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci. Nejvzdálenější návštěvníci přijeli až z Číny, aby si za doprovodu svých hostitelů z Energoprojektu prohlédli paroplynový cyklus. Ten se stal středem zájmu rovněž návštěvníků z Norska a Islandu, kteří jinak byli pracovně na ČVUT. Všeobecnou prohlídku Elektrárny Počerady má za sebou například i třicetičlenný turistický oddíl ze Štětí.

EGTV navstevnost elektraren pocerady SKUP.CEZ

Jedna ze studentských exkurzí před vstupem do Elektrárny Počerady.

Prohlídku zmodernizovaného provozu Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechalo ujít 882 návštěvníků. „Kromě skupinky holandských studentů, kteří přijeli s kadaňskými gymnazisty, byli jinak všichni z Česka. Tradičně jsme měli hojnou návštěvnost středoškoláků a žáků základních škol, a to z Prahy, Loun, Kadaně, Chomutova, Jirkova, Třebíče a západočeského Ostrova. Vysokoškoláci byli z různých fakult ČVUT či Univerzity Karlovy a také z detašovanéno pracoviště Fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Mostě. Rovněž k nám na exkurzi zavítali zaměstnanci firem, které se nějakým způsobem zabývají energetikou nebo strojírenstvím. Měli jsme u nás i seminář pedagogů v rámci jejich Klubu Svět energie a pochopitelně i tradiční třídenní Energetickou maturitu pro 42 nejlepších středoškolských studentů fyziky z partnerských škol Skupiny ČEZ. Ti rovněž přijeli z nejrůznějších míst v republice,“ uvedla manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice Marie Tučková. Podle ní si našly cestu do elektrárny i jednotlivci, v celkovém součtu 19 osob.

EGTV navstevnost elektraren tusimice SKUP.CEZ

Jedna z letošních exkurzí v Elektrárně Tušimice.

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok tisíc a jednu osobu. O virtuální svět klasické energetiky opět projevilo zájem 25 hledačů pokladů, kteří si našli cestu do infocentra díky geocachingu. „Tradičními návštěvníky byli žáci a studenti ze základních či středních škol v Bílině, Teplicích, Mostě, Chomutově, Bohosudově, Liberci, Ústí nad Labem, Praze, Krupce, Kostomlatech a Chabařovicích. Z nedalekých Chotějovic přijely za ‚svými‘ dinosaury a permoníky i děti z tamní mateřinky,“ poznamenala recepční Informačního centra Ledvice Jana Muraňská. Jak dodala, ze zahraničí pak zavítali hosté z Číny, Norska, Anglie a sousedního Německa.

EGTV navstevnost elektraren ledvice SKUP.CEZ

Jedna z exkurzí v Informačním centru Ledvice.

Teplárna Trmice sice nepatří mezi hojně navštěvovaná výrobní zařízení Skupiny ČEZ, jako je například Elektrárna Tušimice či vodní elektrárna Střekov, přesto se její pololetní návštěvnost vyšplhala na rovných 500 osob. Stalo se tak díky dnu otevřených dveří u příležitosti 100 let existence teplárny, dříve elektrárny. Během jednoho dne si tak teplárnu prohlédlo 456 zájemců. Dalších 44 návštěvníků se za první pololetí rekrutovalo ze studentů středních škol v Ústí nad Labem a vysokoškoláků z Fakulty životního prostředí UJEP.

EGTV navstevnost elektraren trmice SKUP.CEZ

Jedna z exkurzí v Teplárně Trmice během dne otevřených dveří, který připomněl veřejnosti 100 let existence teplárny.

Vodní elektrárnu Střekov si například prohlédli žáci ze základních škol v Děčíně a Ústí nad Labem a také posluchači Vysoké školy báňské v Ostravě, senioři z klubů v Mostě a Praze či členové Vodárenského svazu západního Krušnohoří ve Spolkové republice Německo. Vodní dílo navštívilo celkem 428 osob, přičemž 185 z nich zavítalo na prohlídku v březnový Světový den vody.

EGTV navstevnost elektraren strekov SKUP.CEZ

Vodní elektrárnu Střekov navštívili v prvním pololetí i členové Vodárenského svazu západního Krušnohoří ve Spolkové republice Německo. Foto: ČEZ, Ota Schnepp

Jak již bylo zmíněno, malá vodní elektrárna (MVE) Želina má v celkové statistice návštěvnosti výrobních provozů Skupiny ČEZ nulu, a to kvůli instalaci vírových turbín. Bohužel tomu tak bude i na konci letošního roku, neboť se tam i ve druhém pololetí provádějí různé rekonstrukční práce. V současné době se týkají elektrozařízení a měření a regulace. Na řadu přijde i rekonstrukce obou Francisových turbín. Pro návštěvníky je tak z bezpečnostních důvodů MVE Želina až do odvolání uzavřena.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

REKLAMA