Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Elektro

Česká dopravní infrastruktura nepočítá s elektromobilitou, šanci promeškala při opravě D1

elektrovozidloPodíl automobilů s čistě elektrickým pohonem zatím na českém trhu roste pomalu. Jednou z hlavních příčin je nedostatečně rozvinutá infrastruktura. Na dobíjecí stanice elektromobilů stát zapomíná i při současné rekonstrukci hlavního dálničního tahu České republiky, dálnice D1. Oproti západním zemím, které počítají s nástupem elektromobility v blízké budoucnosti, anebo ji vnímají již jako současný trend, tak Česku opět ujíždí vlak. Usnadnit elektromobilitě cestu ke spotřebitelům se přitom snaží i české firmy, například inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou, která vyvinula unikátní dobíjecí stanice pro elektromobily.

Číst dál...

Češi vyvinuli unikátní rychlonabíječky elektromobilů, plánují vybudovat celosvětovou sít

rychlonabijecka del TZ egtv ikona

Česká inženýrská společnost DEL ze Žďáru nad Sázavou vyvinula unikátní nabíjecí stanici elektromobilů. Vysokokapacitní „rychlonabíječka“ na principu stejnosměrného proudu dokáže dobít baterie na více jak 95 % jejich kapacity, na rozdíl od ostatních zařízení na trhu, která ve většině případů přestávají dobíjet baterie po dosažení 90 % kapacity.

Číst dál...

Zlín jde s dobou. Pro jízdy v centru pořizuje elektromobil

elektromobil nabijeci stanice egtv

Menší provozní náklady a především mnohem větší ekologičnost. To jsou hlavní výhody elektromobilů. Na druhé straně vah je však jejich vyšší pořizovací cena. Magistrát města Zlína nyní zkušebně pořídil nákladní vozidlo – elektromobil pro Odbor městské zeleně. Další vozidlo bude během tohoto roku pořízeno pro Odbor vnitřní správy. Právě například vozidla těchto odborů vykonávají zpravidla jen krátké pojížďky ve městě, a jsou tedy zbytečně zdrojem zvýšeného množství výfukových zplodin.

Číst dál...

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily byla otevřena v Teplicích

dobijeci stanice garaze ikona CEZ

Obyvatelé a návštěvníci severočeských Teplic mohou díky obchodnímu centru Galerie Teplice ode dneška využívat služeb nové veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily. Stanice umístěná na krytém parkovišti nákupního centra Galerie Teplice je vybavená konektorem se standardem Mennekes s parametry dobíjení 32 A / 400 V i běžnou „domácí“ zásuvkou s parametry 16 A / 230 V.

Číst dál...

První bezplatné elektrobusy v Praze mají za sebou 10 tisíc kilometrů a 150 tisíc přepravených pasažérů

Elektrobus PST CEZ ARRIVA 13 EGTV ikona

Dva nové elektrobusy od českého výrobce SOR, které už více než dva měsíce jezdí na trase pravidelných linek BB1 a BB2 spojujících multifunkční areál BB Centrum a stanici metra Budějovická na trase C v Praze 4, ujely již více než 10 tisíc kilometrů. Jejich služeb využilo zhruba 150 tisíc cestujících. Jedná se o první elektrobusy nasazené do ostrého provozu v pražské hromadné dopravě, které mohou cestující využívat bezplatně. Projekt je společnou iniciativou developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA s cílem snížit zatížení životního prostředí zejména ve městech.

Číst dál...

REKLAMA