Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Ekologické projekty získaly ocenění v programu Vysočina šetří energii

vysocina setri energii galavecer EGTV

Pilotní projekt energeticky úsporného kraje „Vysočina šetří energii“ funguje již čtvrtým rokem. Jeho iniciátoři vyhodnotili nejúspěšnější úsporné projekty, které v pondělí získaly ocenění.

REKLAMA

„Vysočina dlouhodobě patří k nejčistším regionům České republiky a je také distribučním územím společnosti E.ON, která na Vysočině provozuje přes devět tisíc kilometrů elektrického vedení. S nadsázkou se dá říci, že na elektřinu z Vysočiny svítí každá pátá žárovka v České republice,“ dodává ke vzniku projektu Vysočina šetří energii jeden z iniciátorů Michael Fehn, jednatel E.ON Czech Holding.

Projekt odstartoval 20. září 2012 podpisem memoranda o vzájemné spolupráci za účasti starostů z více než 400 obcí Vysočiny a během čtyř let přinesl kraji řadu konkrétních řešení, díky kterým region šetří energii.

Během slavnostního večera v Horáckém divadle ocenili iniciátoři programu Vysočina šetří energii tři projekty, které svou aktivitou přispěly k úsporám energie na Vysočině a inspirovaly ostatní v hledání ekologických řešení. Na výběru oceněných spolupracovala s Krajem Vysočina také porota soutěže E.ON Energy Globe, která v České republice již osm let oceňuje nejlepší ekologické projekty.

První ocenění udělila hodnotitelská komise E.ON Energy Globe projektu obce Kouty za komplex úsporných opatření, která na sebe vzájemně navazují. Druhé ocenění udělovalo občanské sdružení Tereza, které je autorem projektu Ekoškola, a získala jej ZŠ T. G. M. Moravské Budějovice za nejaktivnější přístup v programu Ekoškola. Hlavní ocenění Vysočina šetří energii z rukou hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka převzal projekt Hotelu Zámek Valeč za soubor energeticky úsporných opatření v hotelovém komplexu.

Záznam slavnostního galavečera odvysílá 1. a 2. října od 21 hodin také regionální televize i-Vysočina.cz.

vysocina setri energii galavecer EGTV 1

vysocina setri energii galavecer EGTV 2

vysocina setri energii galavecer EGTV 3

vysocina setri energii galavecer EGTV 4

vysocina setri energii galavecer EGTV 5

vysocina setri energii galavecer EGTV 6

Vysočina šetří energii – realizované projekty

Prvním krokem bylo detailně si posvítit na veřejné osvětlení. Společnost E.ON navrhla, že pomůžeme obcím podívat se na systémy veřejného osvětlení kritickým pohledem. Obce tak několik měsíců prostřednictvím webového portálu shromažďovaly data a v září 2013 bylo jasno. Detailní analýza jednotlivým obcím ukázala možnosti, jak reálně uspořit až 20 % nákladů za veřejné osvětlení, což v celém Kraji Vysočina představuje částku v řádech desítek milionů korun ročně.

Vysočina nešetřila energii jen obcím, ale také lidem v jejich domácnostech. Přímo v sídle kraje se představil model pasivního paneláku s řadou ukázek, jak staré bydlení proměnit v energeticky efektivní stavbu.

Projekt pokračoval otevřením první veřejné plnicí stanice CNG – tedy stlačeného zemního plynu, kdy se toto palivo poprvé objevilo v bezprostřední blízkosti víceproduktových stojanů na tekutá paliva. A to opět na Vysočině u dopravní tepny dálnice D1 na exitu 90. Stlačený zemní plyn přestal být na Vysočině alternativním palivem. Příspěvkové organizace kraje si mohly díky propracované aplikaci spočítat, pro které jejich vozy se toto alternativní palivo vyplatí, a už v roce 2014 začala na Vysočině jezdit první Škoda Octavia na CNG jako vozidlo autoškoly na Střední průmyslové škole a Středním odborném učilišti v Pelhřimově.

Díky příspěvku energetické společnosti E.ON v rámci projektu Vysočina šetří energii si hasiči na Vysočině pořídili dvě speciální zásahová auta na hašení elektrorozvodů, a jak jinak než s pohonem na CNG. Vysočina má tak vůbec první hasičská zásahová vozidla na CNG ve střední Evropě.

Na úspory energie jsme se podívali také pořádně z výšky. Unikátní způsob infrasnímkování tepelných ztrát objektů otestovala Střední škola průmyslová, technická a automobilní v Jihlavě. Tepelné ztráty budovy školy otestoval bezpilotní letoun, tzv. dron.

Chytrá řešení při úsporách energie přinesla do Jihlavy také unikátní proměnu trafostanice na jihlavském sídlišti Březinky. Šedivá stavba se pod rukama streetartových legend proměnila v barevnou součást každodenního života obyvatel města.

Školy, ale také nemocnice, úředníci krajského úřadu a řada radnic z Vysočiny si vyzkoušeli další možnosti úspor energie v podobě elektromobility. Celé tři roky testovali elektromobily a jejich využití. Na několik dní vyměnil služebního Superba za elektromobil také hejtman kraje. Posledním krokem v rámci projektu Vysočina šetří energii pak bylo otevření největší rychlonabíjecí stanice pro elektromobily ve střední Evropě. A kde jinde než opět u dálnice D1 u Vystrkova v bezprostřední blízkosti první veřejné plnicí stanice na CNG.

Chytrých řešení šetřících energii přinesl projekt úsporného kraje desítky a ukázal cestu, jak na úsporách získat desítky milionů korun. Vysočina šetří energii už čtyři roky a má dobré recepty, které mohou inspirovat i ostatní kraje.

REKLAMA