Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

VIDEO: Izolovat dům můžete i za pomoci ovčí vlny

isolena_iko_egtv
Stále větší počet lidí stavících si své domy, začíná přemýšlet jinak a při stavbě využívat více a více přírodních materiálů. A právě pro ně je zde nabídka izolací z ovčí vlny. Jedinečné a k přírodě šetrné výrobky z ovčí vlny firmy Isolena, která sídlí v malém městečku Waizenkirchen v Horním Rakousku, jsou nyní k dostání také v České republice. VÍCE O TÉTO "NOVINCE" PROZRADIL PAVEL NEŠŤÁK!



Firma Isolena sídlí v malém městečku Waizenkirchen v Horním Rakousku. Výrobou produktů z ovčí vlny se rodina Lehner zabývá již přes 40 let. Zpočátku produkovala pouze ručně tkané vlněné koberce a provazce. V roce 1988 se poprvé začalo s výrobou izolací z ovčí vlny a to na vlastnoručně zkonstruovaném stroji samotným majitelem firmy.






Posléze, v roce 2001, založil syn majitele firmy ing. Alexander Lehner obchodní značku ISOLENA Naturfaservliese GMBH. Ta funguje odděleně od tkalcovské divize a zabývá se výhradně izolacemi z ovčí vlny.

REKLAMA

SVĚTOVÁ SPOTŘEBA VLNY

Světová produkce vlny dosáhla v roce 2005 podle australských údajů 1,7, ale podle údajů CIRFS (Mezinárodní sdružení výrobců textilních vláken) jen 1,2 miliony tun. Tři největší producenti (Austrálie, Čína a Nový Zéland) dodali k textilnímu zpracování více než polovinu. Česká republika byla v roce 2006 4. největší dovozce vlny na světě. Ke spřádání se ovšem dostane (po odstranění tuků a nečistot) cca. o 40 % méně vláken, takže průměrná spotřeba na obyvatele zeměkoule byla méně než 20 dkg a podíl vlny na surovinách pro textilní průmysl byl menší než 2 %. Zatímco celková spotřeba textilních vláken se v posledních 20 letech téměř zdvojnásobila, poklesla spotřeba vlny v té době asi o 40 %.


Firma Isolena prodává své výrobky nejenom v Rakousku, kde se přírodní materiály tradičně těší veliké oblibě veřejnosti, ale vyváží je také i do dalších zemí Evropy.

Světová spotřeba vlny

Světová produkce vlny dosáhla v roce 2005 podle australských údajů 1,7, ale podle údajů CIRFS (Mezinárodní sdružení výrobců textilních vláken) jen 1,2 miliony tun. Tři největší producenti (Austrálie, Čína a Nový Zéland) dodali k textilnímu zpracování více než polovinu. (Česká republika byla v roce 2006 4. největší dovozce vlny na světě)
Ke spřádání se ovšem dostane (po odstranění tuků a nečistot) cca. o 40 % méně vláken, takže průměrná spotřeba na obyvatele zeměkoule byla méně než 20 dkg a podíl vlny na surovinách pro textilní průmysl byl menší než 2 %. Zatímco celková spotřeba textilních vláken se v posledních 20 letech téměř zdvojnásobila, poklesla spotřeba vlny v té době asi o 40 %.
REKLAMA