Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Česko a USA vyhlásily společný program spolupráce v jaderné energetice

jaderny_reaktor_ikona

Výzkum společných projektů, partnerské vysokoškolské programy, výměna poznatků i stáže středoškolských učitelů jsou základními body spolupráce, kterou v úterý v Praze vyhlásili zástupci české a americké strany. Cílem projektu je rozvoj mírového využití jaderné energie.

REKLAMA

"Chceme oznámit významný krok kupředu v našem partnerství na rozvoji civilního jaderního programu v 21. století," uvedl společnou tiskovou konferenci americký velvyslanec v Praze Norman Eisen.

Ambasador USA připomněl, že novinka navazuje na deklaraci, kterou na sklonku loňského roku při své návštěvě USA podepsal za Českou republiku ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Eisen také neopomněl fakt, že jedním ze tří hráčů na dostavu jaderné elektrárny Temelín je americká firma Westinghouse.

"Ohlašujeme prohloubení a rozšíření naší spolupráce v této oblasti," zmínil náměstek ministra energetiky USA Daniel B. Poneman, který dodal: "Američtí a čeští experti budou společně pracovat na tom, aby získali nové poznatky pro mírové využití jaderné energetiky."

Poneman jmenoval pět oblastí, kterých se bude partnerství týkat. Mezi nimi je výzkum chladicí soli, která je zatím skladovaná v Americe, ale jejíž účinnost otestuje Ústav jaderného výzkumu (ÚJV) Řež. Dalším bodem je spolupráce texaské A&M univerzity s brněnským Vysokým technickým učením, Českým vysokým učením technickým v Praze nebo Západočeskou univerzitou.

Kromě dalších jaderných výzkumů včetně bezpečnosti je součástí programu také výměna středoškolských pedagogů. Během jara 2012 by se měla dvojice vybraných učitelů z Česka podívat do Texasu a naopak dva učitelé z USA do České republiky. Po návratu by pak měli podpořit ve svých studentech zájem o jadernou energetiku.

"Věříme, že nová spolupráce naváže na předchozí neformální kontakty a že bude příslibem do budoucna," okomentoval partnerství výkonný ředitel ÚJV Miroslav Horák.

Zástupci Spojených států pak přislíbili účast na Středoevropském fóru jaderné bezpečnosti, které proběhne ve dnech 10. až 13. října v Praze v Lichtenštejnském paláci.

Zdroj: MEDIAFAX


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

Facebook energytv.cz

REKLAMA