Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Jadernou elektrárnu Temelín navštívilo už 400 tisíc lidí

temelin12
Jubilejním 400 tisícím návštěvníkem jaderné elektrárny Temelín se v úterý stala studentka 3. ročníku Střední odborné školy COP Sezimovo Ústí Lenka Kučerová. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.


„Na exkurzi na elektrárně Temelín jsem se školou již potřetí. Ve čtvrtek máme na škole základní kolo Jaderné maturity 2011. Přihlásilo se nás 50 zájemců a deset nejlepších bude školu v květnu reprezentovat na třídenní stáži tady na elektrárně Temelín. Proto věřím, že i úterní exkurze mi pomůže při testu uspět,“ přeje si Lenka Kučerová. Zda spojí studentka jednou svou kariéru s jadernou energetikou, zatím neví. „O jadernou energetiku se nyní zajímám po březnových problémech v Japonsku mnohem více. Zajímá mě, co se tam stalo a proč," říká.
Se skupinou studentů přijel vedoucí učitel fyziky Miloslav Fiala, který ve škole učí pět let a každý rok přiveze na elektrárnu čtyři až pět skupin studentů. „Pro mě je to již 23. exkurze v Temelíně. Je to úžasné. Člověk má možnost vidět a poznat technologie, které dokáží přeměnit štěpnou reakci až ve výrobu elektřiny a tepla. A těší mě, že stejně zajímavé je to i pro naše studenty,“ dodal.

„Každou exkurzi využíváme možnosti mlžné komory, která je v kinosále informačního centra a umožňuje studentů vidět stopy záření. Při výuce si o tom říkáme, ale tady na Temelíně můžeme stopy rozpadu částic ukázat. Krásně tak doplňujeme výuku,“ pochvaluje si Miloslav Fiala.

První návštěvníci si přijeli elektrárnu Temelín prohlédnout v roce 1991, kdy zahájilo provoz Informační centrum. Na konci roku se počet zastavil na čísle 2802. Hranici deseti tisíc návštěvníků za rok prolomili na temelínském informačním centru hned ve třetím roce provozu. Přes 10 tisíc návštěvníků přišlo poprvé na Temelín v roce 2000.

Loni přijelo na Informační centrum elektrárny Temelín rekordních 31 951 návštěvníků. Informační centrum elektrárny Temelín si letos připomíná 20 let svého provozu. „Letos bychom chtěli dosáhnout ještě další významné mety a to završení 25 tisíc návštěvníků ze zahraničí. Chybí nám k tomu tři stovky lidí,“ dodává Sviták.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA
REKLAMA