Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Premiér Nečas bude jednat ve Francii o elektrárně Temelín

petr_necas
V průběhu návštěvy premiéra Petra Nečase (ODS) ve Francii se nejspíš bude jednat i o rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Novinářům to ve čtvrtek řekl generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman, který je v doprovodu předsedy vlády.

"Není to dopředu domluvené téma, ale předpokládám, že je to pro francouzskou stranu natolik důležité téma, že ho při některém jednání otevřou," řekl Roman. On sám se nejspíše potká i s představiteli společnosti Areva, která se o zakázku na dostavbu Temelína uchází.

Stát předpokládá, že vítěz soutěže na dostavbu Temelína bude vybraný v roce 2013. O přidělení zakázky, jejíž hodnota by se mohla vyšplhat až na půl bilionu korun, se kromě francouzsko-německé společnosti Areva ucházejí ruský Atomstrojexport z polostátního holdingu Rosatom, americká společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS či Gidropress.

REKLAMA

Areva je francouzskou společností, jejíž většina patří Francii a zbytek německé společnosti Siemens. Jedná se o jednu z největších světových společností v oblasti jaderné energetiky, jejíž portfolio nabízených produktů zahrnuje i řadu dalších věcí z oblasti energetiky. Kromě jádra se společnost angažuje i ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, jakými jsou biomasa či větrná energie.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA