Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Španělští vesničané se radují z úložiště jaderného odpadu

jaderne_palivoŠpanělská vláda po dlouhém jednání konečně rozhodla o umístění nového úložiště jaderného odpadu, informují v pátek webové portály deníků El País a El Comercio. Obyvatelé vybrané vesnice slaví, zařízení jim totiž přinese peníze a práci.

 

REKLAMA

Dočasný centralizovaný sklad použitého jaderného paliva a radioaktivního odpadu vláda umístila do Villar de Cañas, vesnice o 442 obyvatelích ležící na jihovýchod od Madridu v provincii Cuenca.

Vláda Mariana Rajoye se podle svého vyjádření rozhodla na základě „hluboké analýzy posudku o kandidátech vypracovaného Meziministerskou komisí vytvořené pro výběr umístění zařízení“.

O nutnosti výstavby nového úložiště jaderného odpadu vláda rozhodla už v roce 2004. Aktuální posudek kandidátů byl hotový v září 2010. Kromě Villar de Cañas hodnotil ještě tři další lokality.

Vybraná obec splňuje všechny technické požadavky, vláda přihlédla i k vysoké nezaměstnanosti, která sužuje tamní obyvatele.


 

Stavba zabere 20 hektarů. Ekologičtí aktivisté projekt označují za ztrátu času a zbytečný risk. Nelíbí se jim, že hrozí zamoření oblasti, kde dosud žádná jaderná zařízení nebyla.


 

Obyvatelé vesnice naproti tomu přijali zprávu o jaderném úložišti s radostí. Jen v prvních pěti letech stavby totiž zaměstná 300 lidí. „Říkají tomu jaderný hřbitov, ale žádný hřbitov to není,“ řekl starosta José Sáiz. „Hřbitov tady máme každý den, protože umírá víc lidí, než se rodí.“

Televize ukazovala vesničany oslavující v jediném baru Villar de Cañas, objevují se ale i kritické hlasy.

Španělé jsou většinou proti jaderné energii, podle ministerstva průmyslu ale země není v takové pozici, aby si mohla dovolit od ní upustit. Země disponuje osmi jadernými elektrárnami, které dodávají 22 procent energie.

Nejvíce Španělsko trápí odpad ze zrušené elektrárny José Cabrera a zařízení Vandellós I v provincii Tarragona. Materiál se musí v současné době vozit do Francie, což jenom letos stálo 2,3 milionu eur (58,66 milionu korun). V novém středisku se bude odpad skladovat po dobu 60 let.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA