Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

V Moskvě začíná mezinárodní jaderné fórum a veletrh Atomexpo

Atomexpo_logo
V ruském hlavním městě Moskvě začíná v pondělí mezinárodní jaderné fórum Atomexpo. Letošní třetí ročník nese téma "Rozvoj jaderné energetiky: Přestávka, nebo pokračování?".


Panelové diskuze a plenární zasedání budou od pondělí do středy řešit řadu problémů od perspektiv mezinárodní spolupráce v rámci jaderné energetiky až po varovný signál, který světu vyslala havárie v japonské elektrárně Fukušima, jež se stala druhou nejhorší jadernou havárií v dějinách mírového využívání atomu.
Březnové katastrofě v Japonsku se bude věnovat diskuze s názvem Stabilita moderních konstrukcí při přírodních katastrofách: Lekce Fukušima.

REKLAMA

Na konferenci kromě generálního ředitele ruské jaderné agentury Rosatom Sergeje Kirijenka a jeho náměstka Alexandra Lokšina nebude chybět ani generální ředitel Světové jaderné asociace (WNA) John Ritch, prezident Japonského atomového energeticko-průmyslového fóra Takuja Hattori, americký ministr energetiky Steven Chu nebo šéf francouzského Komisariátu pro jadernou energii Bernard Bigot.

Do Moskvy se sjedou i jaderní vědci, právníci a další experti jaderného oboru.

Rusové se snaží připomenout, že patří mezi světové "tahouny" jaderných technologií. Atomexpo tak poslouží mimo jiné k propagaci jejich jaderného úsilí. Naznačují to například témata diskusních panelů jako "Perspektivní projekty stavby jaderných elektráren podle ruských technologií" nebo "Možnosti Ruska v produkci izotopů pro jadernou medicínu a průmysl".

Proklamovaným cílem Atomexpa je ukázka novinek a výměna čerstvých poznatků v jaderném sektoru.

V rámci fóra pořádaného Rosatomem v moskevské výstavní hale Maněž se uskuteční i Mezinárodní výstava jaderné energetiky. Kromě toho se souběžně letos poprvé pořádá i specializovaný mediální kongres, na který dorazí zástupci tisku z celého světa včetně Bulharska, Egypta, Jordánska, Brazílie, Vietnamu nebo Thajska. Českou republiku na něm reprezentuje tisková agentura Mediafax.

Během kongresu se novináři mimo jiné podívají i do Kalininské jaderné elektrárny.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA