Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

VIDEO: JE Temelín kontroluje odolnost elektrárny vůči extrémním vlivům

temelinOdolnost Jaderné elektrárny Temelín vůči extrémním vlivům jako je zemětřesení, záplavy či dlouhodobé silné mrazy prověřuje desítka odborníků. Výslednou zprávu předloží Státnímu ústavu jaderné bezpečnosti (SÚJB) na konci října, řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax mluvčí elektrárny Marek Sviták.

 

REKLAMA

Podle instrukcí evropské komise sledují na Temelíně tři okruhy testů. "První z nich je právě odolnost vůči extrémním vlivům a jejich kombinacím, Druhý okruh prověří elektrické napájení elektrárny v takových případech a třetí pak rozvod tepla," přiblížil Sviták.


JADERNÁ ELEKTRÁRNA TEMELÍN

Jaderná elektrárna Temelín je elektrárna s největším instalovaným výkonem v Česku, byla vybudována jako zdroj elektrické energie, který pracuje v energetické soustavě v režimu základního zatížení. Vyrábí elektrickou energii ve dvou výrobních blocích, v každém z nich pracuje jeden jaderný reaktor o výkonu 981 MW.  Stavba jaderné elektrárny Temelín ukončila nutnost dovážet elektřinu z okolních regionů, především z ekologicky zatížených severních Čech. JE Temelín tak nahradila uhelné elektrárny. Jaderná elektrárna Temelín také zajišťuje dodávky tepla ve formě horké vody pro větší města v okolí.


 


Odborní pracovníci studují množství dokumentů a provádějí fyzické testy a zkoušky, spolupracují s dalšími specialisty, například ve Výzkumném ústavu jaderném v Řeži u Prahy. "Sledují se například příslušné absorbční prvky, ale i takové věci, jestli není v místnosti s čerpadly třeba neukotvený stůl, který by se mohl v případě zemětřesení hýbat," doplnil Sviták.

Hodnocení bude probíhat do konce října, pak výslednou zprávu obdrží SÚJB. "Výsledek prověrek všech 145 evropských jaderných elektráren pak evropská komise zveřejní do poloviny příštího roku," dodal Sviták.

zdroj: MEDIAFAX



 

Praha a okolí plné novinek a aktuálních informací

Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

 


REKLAMA