Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Lifestyle

Ministr Jiří Havlíček prosazuje využití získávaného lithia v České republice

lithium podpis memoranda MPO.CZ egtv ikona

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček v pondělí se společností European Metals Holdings Ltd. (EMH) podepsal Memorandum o porozumění, které se týká spolupráce v oblasti těžby a zpracování lithia v České republice.

Číst dál...

V bývalém dole NWR je 301 milionů tun uhlí

debiensko

Polský důl Debiensko, který vloni na podzim prodala mateřská firma OKD Australanům, odhalil své bohatství. Podle posledních údajů z průzkumného vrtu se v jeho slojích skrývá více než 300 milionů tun kvalitního černého uhlí. Společnost Prairie Mining Limited nyní dělá vše pro to, aby je mohla začít co nejdříve těžit.

Číst dál...

Tříděného uhlí je letos dostatek

lom bilina e1437342041708

I když je zatím letošní zima mrazivější než ty předešlé, loňský scénář s dlouhými výpadky se neopakuje.

Číst dál...

Deutsche Bank už nebude financovat uhlí

frankfurt deutsche bank compressed

Německý bankovní gigant oznámil, že už nebude financovat výstavbu nových uhelných dolů a elektráren. Navíc hodlá utlumit také své stávající aktivity v tomto sektoru. Změnou politiky chce údajně přispět k naplnění cíle přijatého na loňské klimatické konferenci v Paříži.

„Těší nás, že se k Pařížské dohodě přihlásilo více než 400 soukromých i veřejných organizací. Tato skutečnost podtrhla náš závazek chránit světové klima a zastavit růst globálního oteplování na 2 °C,“ uvedla banka v nejnovější revizi pokynů pro financování těžby a spalování uhlí.

Podle Henrika Böhma, předního komentátora rozhlasové stanice Deutsche Welle, však nejnovější vývoj jen ukazuje absenci srozumitelné strategie a snahu managementu zakrýt zklamání z loňského hospodářského výsledku: minus 38 miliard korun.

Zatím není jasné, jakým tempem a způsobem chce Deutsche Bank opustit své stávající uhelné aktivity. Nejspíš ale v tomto směru nebude podnikat žádné razantní kroky. Jediným stanoveným milníkem je totiž pouze pětinová redukce v průběhu následujících tří let.

Rozhodnutí banky přirozeně přivítali němečtí Zelení. „Doufáme, že 20 procent je jenom začátek a že Deutsche Bank v blízké budoucnosti zastaví všechny své (uhelné) investice,“ uvedl místopředseda parlamentní frakce Zelených Oliver Krischer.

frankfurt deutsche bank compressed

Zdroj: wikipedia.com

První známkou odklonu Deutsche Bank od uhelného odvětví bylo podle deníku Guardian zrušení financování australského přístavu Abbot Point poté. Proti tomuto záměru tehdy podepsalo petici 180 tisíc Němců. A před necelým rokem banka oznámila, že se hodlá zbavit úvěrů amerických firem těžících uhlí metodou mountaintop (odkrývání svrchních vrstev hory).

Deutsche Bank je nejenom největší bankou v Německu, dosud také patřila k hlavním zdrojům kapitálu pro světové uhelné investory. Jak připomínají Financial Times, jen v letech 2013 až 2015 jim poskytla úvěry v celkové výši přes 170 miliard korun.

Zdroj: iUHLI.cz

Provoz tepláren snižuje dopady smogu

teplarna eske budjovice compressed

Průběh letošní zimy nám několikrát připomněl, že smog není jen záležitostí minulosti. Mění se však jeho původci. Zatímco některá ekologická sdružení viní stále hlavně tradiční velké zdroje tepla a elektřiny, teplárny přešly do protiútoku. Tvrdí, že jejich činnost naopak důsledky smogové situace zmírňuje.

Číst dál...

REKLAMA