Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Ministr Chalupa projedná v Kladně vznik výzkumného centra

ministr_chalupa
V kladenské průmyslové zóně má vzniknout výzkumné centrum Českého vysokého učení technického Praha (ČVUT). O projektu, který má soustředit poznatky z oblasti energetické efektivity budov, přijede ve čtvrtek do středočeského Kladna jednat ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Lidé i velké developerské společnosti staví stále častěji takzvané nízkoenergetické nebo energeticky pasivní domy. V Česku ale doposud chybí zavedená jednotná standardizace či metodika měření. ČVUT chce proto v Kladně postavit výzkumné středisko, kde by se soustředily poznatky z oblasti energetické efektivity budov.

REKLAMA

"Spolu s výzkumem jde ruku v ruce uplatnění poznatků v praxi. Od projektu ČVUT si slibujeme užší spolupráci s průmyslem, širší zapojení podniků. Je to jedna z cest, kudy by se podnikání v Kladně mohlo ubírat," uvedl již dříve primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Kromě Chalupy zavítají do Kladna kvůli podpoře vzniku univerzitního centra také rektor ČVUT Václav Havlíček a prorektor pro výstavbu a investiční činnost Miroslav Pavlík. Spolu s kladenským primátorem navštíví areál průmyslové zóny Východ bývalých hutí Poldi, kde by mělo centrum vzniknout.

Součástí výzkumného komplexu budou univerzitní laboratoře pro kompletní testování a monitorování energeticky efektivních budov a jejich komponent v reálném měřítku. Hlavním materiálem pro stavbu bude dřevo, v kotelně se bude pracovat s alternativními palivy, vodu bude ohřívat slunce, solární panely pomohou s výrobou elektřiny a budovy bude obepínat zeleň.

K výzkumnému centru, které muselo projít hodnocením vlivu na životní prostředí EIA, se už vyjádřil také Středočeský kraj, Buštěhrad, středočeští hygienici a inspekce životního prostředí. Právě inspekce společně s městem Buštěhrad má ještě výhrady k otázce znečištění podzemních vod.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA