Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Stovky lidí přidávají podpisy pod petici za čistější ovzduší v Ostravě

teplarna
Za pátek přes dvě stovky podpisů, za sobotu přes stovku a další desítky v neděli přibývají pod peticí za čistější ovzduší v Ostravě, kterou iniciovalo ekologické sdružení Arnika. Petice i s podpisy je na webových stránkách Arniky.

"Kvůli špatnému stavu ovzduší je Ostrava a její okolí černou skvrnou na mapě Evropy. Tento stav ohrožuje zdraví tisíců lidí žijících v této oblasti. Ostravané i obyvatelé okolních měst a obcí ale mají právo na příznivé životní prostředí stejně jako jakýkoliv jiný občan České republiky. Peticí říkáme, že chceme čistější ovzduší pro Ostravu," řekla členka petičního výboru a pracovnice ostravské Arniky Vendula Krčmářová.

Od dubna loňského roku, kdy petice vznikla, ji do současnosti podepsalo už téměř 19 tisíc lidí.

REKLAMA

Parlamentu ČR, vládě ČR, ministrovi a Ministerstvu životního prostředí v ČR, České inspekci životního prostředí, hejtmanu Moravskoslezského kraje, zastupitelstvu Moravskoslezského kraje, primátorovi a Zastupitelstvu města Ostravy chce Arnika petici předat po roce, tedy letos v dubnu. Podepisují ji převážně lidé z Moravskoslezského kraje, nejvíce se objevuje Ostrava, Bohumín, Třince, Karviná, ale i významně postižená obec Věřnovice, nechybí ani podpisy lidí z Prahy, Děčína i z dalších měst republiky. Mezi signatáři jsou lidé všech možných profesí, často také studenti, ale i důchodci.

Podpisy pod petici začaly rychleji přibývat opět v posledních týdnech, kdy se od loňského prosince na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku opakuje aktuálně už šestá smogová epizoda. Zákonné limity pro koncentraci prachu v ovzduší jsou pravidelně několikanásobně překročené a místní opatření nepřinášejí žádné zlepšení.

"My, obyvatelé Ostravy a přilehlých částí, žijeme v prostředí, kde jsou dlouhodobě překračovány zákonné limity pro znečištění ovzduší. Jsme si vědomi závažného ohrožení, které toto znečištění představuje pro zdraví desetitisíců lidí v našem regionu. Nejvíce ohroženy jsou přitom děti. Tisíce lidí již dnes trpí zdravotními problémy. Jako každý občan tohoto státu i my máme právo na ochranu našeho zdraví a příznivé životní prostředí, jakož i dodržování právních předpisů, které tuto ochranu mají zajistit. My, níže podepsaní, vyzýváme výše uvedené veřejné instituce, aby v rámci svých kompetencí neprodleně učinily všechny kroky, které zajistí plnění imisních limitů na celém území Ostravy nejpozději do tří let," píše se v petici.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA