Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

VIDEO ROZHOVOR: Jihlava hledá provozovatele pro svoje vodovody a kanalizace

voda
Jihlava chce mít svoje vodovody a kanalizace pod kontrolou. Rada města schválila zadání koncesního projektu na provoz vodohospodářské infrastruktury, výsledkem bude výběr nového provozovatel vodovodní a kanalizační sítě. VÍCE O KONCESNÍM ŘÍZENÍ NA NOVÉHO PROVOZOVATELE VODOVODŮ A KANALIZACÍ V JIHLAVĚ PROZRADIL NÁMĚSTEK PRIMÁTORA PETR POSPÍCHAL!

„Výběr nového provozovatele přinese kvalitnější správu sítě, očekáváme větší finanční efekt pro pokladnu města, zároveň ale stabilní vodné a stočné v limitech sociálně únosných cen,“ uvedl primátor Jaroslav Vymazal. Nový provozovatel jihlavských vodovodů a kanalizací bude znám na konci koncesního řízení, které trvá asi rok a půl.

Město Jihlava  počátkem devadesátých let vložilo, stejně jako řada dalších obcí, svůj vodohospodářský majetek do Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK), provoz vodovodů a kanalizací pro svazek zajišťuje společnost Vodárenská akciová společnost a.s. Jihlavské zastupitelstvo se ale rozhodlo (k 31. 12. 2012) pro vystoupení ze svazku. „Po vystoupení ze svazku bude vodárenskou infrastrukturu spravovat město prostřednictvím vlastní nové společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace a.s. (JiVaK a.s.),“ vysvětlil náměstek primátora Petr Pospíchal.

REKLAMA

Impulsem pro převzetí vodovodních a kanalizačních sítí pod svoji správu je mimo jiné i fiasko velkého vodohospodářského projektu s rozpočtem půl miliardy korun, během kterého se měly rekonstruovat důležité kanalizační větve v Jihlavě. Projekt, na kterém je přímo závislý rozvoj několika připravených městských i soukromých projektů, měl být už dva roky hotový, zatím ale vůbec nezačal. Projekt se tak neúnosně protahuje a pravděpodobně propadne dotace 10 milionů eur, kterou je nutné vyčerpat do konce roku 2011. Město tak bude muset připravený půl miliardový projekt platit ze svého rozpočtu.

REKLAMA