Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

INFOGRAFIKA: Jaké jsou mýty a fakta o vytápění propanem

propan lahveVysoká cena, velké nároky na prostor a potenciální riziko. To jsou nejčastější předsudky, které mají čeští spotřebitelé vůči propanu jako palivu na vytápění. „Abychom tyto mýty jednou provždy vyvrátili a vše uvedli na pravou míru, rozhodli jsme se vytvořit přehlednou infografiku. Ta pomůže zákazníkům rozlišit, co je pravda a co pouze pověra,“ vysvětluje Ľubomír Žiak, odborník z firmy Flaga, největšího dodavatele LPG na českém trhu.

propan myty fakta 1

REKLAMA

propan myty fakta 2

Co je mýtus a co fakt?
Nejlepší alternativa pro místa bez dostupnosti zemního plynu? Fakt!
Instalace zásobníku a kotle je rychlá a jednoduchá. Počáteční investice je navíc pouhým zlomkem ve srovnání s vybudováním rozvodů pro připojení zemního plynu.

Nejdražší palivo pro vytápění? Mýtus!
Pokud vezmeme v potaz celkové náklady, tedy náklady na palivo a údržbu a počáteční investici, je propan mnohem výhodnější než vytápění na elektřinu. U nízkoenergetických domů je z dlouhodobého hlediska dokonce výhodnější než tepelné čerpadlo. Náklady na vytápění propanem pro váš dům si můžete jednoduše spočítat v online kalkulačce na webu www.propan.cz.

Snadná montáž a automatický provoz? Fakt!
Zabudování zásobníku a montáž kotle provádí profesionální firmy a je otázkou pouhých několika dnů. Provoz kotle je zcela automatický, je pouze nutné kontrolovat stav kapaliny v zásobníku a dodržovat pravidelné revize.

Prostorová náročnost? Mýtus!
Pro zásobníky je třeba mít připravený prostor před domem. Už dávno se však nejedná o nevzhledné velké nádoby, naopak. Moderní jsou zásobníky zpola nebo zcela zapuštěné do země, které nijak nenarušují okolí.

Vysoká výhřevnost? Fakt!
Propan je jedno z paliv s nejvyšší výhřevností, které je dokonce třikrát výhřevnější než zemní plyn.

Potenciální riziko? Mýtus!
Propan je palivo jako každé jiné. Stejně tak je potřeba, stejně jako např. u zemního plynu nebo elektřiny, dodržovat základní pravidla užívání, díky nimž je provoz naprosto bezpečný.

Ekologické palivo? Fakt!
Propan vzniká jako druhotná surovina při těžbě zemního plynu, ropy nebo při její rafinaci. Navíc hoří čistě – při jeho spalování nevznikají žádné pevné odpady a množství emisí uvolňovaných do ovzduší je mnohonásobně nižší než při využití pevných paliv. Díky tomu je vytápění pomocí tohoto druhu energie na rozdíl od jiných možno využívat i v chráněných krajinných oblastech.

O vytápění propanem
Propan (jinak také LPG – zkapalněný ropný plyn) vzniká při těžbě a zpracování ropy nebo zemního plynu. Instalace vytápěcího systému je časově nenáročná. Je však potřeba počítat s místem v blízkosti domu, vyhrazeným pro umístění zásobníku, ve kterém je plyn uskladněn v kapalném stavu. Při odběru je pak propan převeden zpět do plynného skupenství a potrubím veden do budovy, kde je využíván na vytápění, ohřev vody nebo při vaření. Stále větší oblibě se těší podzemní zásobník, který nijak nenarušuje vzhled okolního prostředí. Většina lidí dává přednost možnosti si zásobník spíše pronajmout, než si koupit svůj. Množství plynu v zásobníku si každý může snadno kontrolovat sám, jeho doplnění provádí profesionální firmy.


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Jižní Čechy plné novinek a aktuálních informac

Facebook energytv.cz

REKLAMA