Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Spotřeba zemního plynu v roce 2011 klesla o 10 procent

plyn_varic

Celková spotřeba zemního plynu v ČR za rok 2011 v porovnání s rokem 2010 klesla předběžně o 10 procent. Na snížené spotřebě plynu se projevil pokles průmyslové výroby, i vyšší atmosférické teploty v průběhu roku. Jen za prosinec loňského roku díky těmto dvěma faktorům poklesla meziročně spotřeba o necelých 27 procent. Každoročně se ale nejméně o 20 procent zvyšuje spotřeba alternativního paliva pro dopravu, stlačeného zemního plynu (CNG).

REKLAMA

Spotřeba zemního plynu v ČR:

8 075,3 mil. m3 (2011)

8 979,2 mil. m3 (2010)

Prosinec 2011: 1 026,5 mil. m3

Prosinec 2010: 1 401,4 mil. m3

Průměrná teplota :

8,9 stupně Celsia (2011)

7,6 stupně Celsia (2010)

Sníženou poptávku po plynu i elektřině v průmyslu ovlivňuje především decelerující trend průmyslové výroby, kvůli níž řada podniků omezila odběr energií. Největší meziroční propad zaznamenalo odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů (meziroční pokles 21,8 procent) a výroba potravinářských výrobků (meziroční pokles o 6,4 procenta). Dalším dlouhodobějším důvodem je investice rodin i podniků do úsporných opatření. Jen z programu Zelená úsporám bylo na úspory ve vytápění vyřízeno 50 tisíc žádostí. I tak je ale stále energetická náročnost české ekonomiky v EU27 druhá největší po Estonsku. „Při uplatnění opatření budoucí Státní energetické koncepce by měla česká ekonomika směřovat k vysokému zhodnocení energetických vstupů a nevyužívat zastaralé zdroje tepláren se ztrátami od 20 do 30 procent. O tomto plýtvání se téměř neví. Výsledkem jsou pak zbytečně vysoké ceny pro odběratele tepla, a to si dnes už nemůžeme dovolit,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie (ČPU).

Zemním plynem dnes topí 25 milionů domácností v Evropě a má nejméně 116 milionů uživatelů. V zemích evropské sedmadvacítky činí dnes podíl plynu na výrobě elektřiny plných 21 procent, zatímco v ČR pouze 4,7 procenta," říká Oldřich Petržilka, prezident ČPU. Státy EU se shodují, že v následujících letech bude spotřeba plynu narůstat. Podle studie ENA se budou cenové rozdíly mezi uhlím a plynem snižovat a cena tepla vyrobeného z uhlí by v průběhu příštích deseti let měla narůstat mnohem rychleji než cena tepla z plynu a nejpozději k roku 2020 by se měly vyrovnat.


Česká plynárenská unie (ČPU) byla založena plynárenskými distribučními společnostmi a státním podnikem Český plynárenský podnik, o.z. Transgas v roce 1994, jako nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob. 17 let své existence věnovala ČPU rozvoji podnikatelského prostředí v oblasti plynárenství a představování zemního plynu jako energeticky výhodného a ekologicky šetrného paliva odborné i laické veřejnosti. Věnuje se také významným tématům ovlivňujícím plynárenství v České republice – zejména energetické koncepci, legislativě, podpoře využití zemního plynu pro výrobu elektřiny a dalším tématům s vazbou na plynárenské odvětví. Cílem ČPU je pomáhat rozvoji podnikatelského prostředí navazujícího na plynárenský obor a užití zemního plynu. Jednou z aktivit ČPU je i podpora stlačeného zemního plynu pro dopravu (CNG) jak v osobní, tak zejména v městské a příměstské autobusové dopravě. ČPU dnes sdružuje 16 členů - nejvýznamnější hráče plynárenského průmyslu: RWE Transgas, a.s., NET4GAS, s.r.o., RWE Gas Storage, s.r.o., RWE Gas Net, s.r.o., RWE Energie, a.s., E.ON Energie, a.s., E.ON Distribuce, a.s., Pražská plynárenská, a.s., Pražská plynárenská Distribuce, a.s., VEMEX s.r.o., VČP Net, s.r.o., SMP Net, s.r.o., JMP Net, s.r.o., Jihomoravská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s. a Severomoravská plynárenská, a.s.. Na mezinárodní úrovni ČPU zastupuje české plynárenství v organizaci Eurogas.

REKLAMA