Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Plyn

INFOGRAFIKA: Jaké jsou mýty a fakta o vytápění propanem

propan lahveVysoká cena, velké nároky na prostor a potenciální riziko. To jsou nejčastější předsudky, které mají čeští spotřebitelé vůči propanu jako palivu na vytápění. „Abychom tyto mýty jednou provždy vyvrátili a vše uvedli na pravou míru, rozhodli jsme se vytvořit přehlednou infografiku. Ta pomůže zákazníkům rozlišit, co je pravda a co pouze pověra,“ vysvětluje Ľubomír Žiak, odborník z firmy Flaga, největšího dodavatele LPG na českém trhu.

Číst dál...

Tuzemská spotřeba CNG se opět meziročně zvýšila o 20 procent

auto_zemni_plyn

Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) v roce 2011 byla 12,089 milionů metrů krychlových. Navýšení o více než 2 miliony metrů krychlových představuje další, více než 20 procentní, meziroční nárůst. V předešlém roce 2010 činil celkový prodej CNG 10,058 milionů metrů krychlových, v roce 2009 pak 8,082 milionů metrů krychlových. Do roku 2020 se odhaduje, že se u nás spotřeba CNG zvýší až na 800 milionů metrů krychlových. V Evropě byla spotřeba CNG v roce 2011 téměř 9,2 miliard metrů krychlových, ve světě okolo 45 miliard metrů krychlových. Cena za 1 kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzinu, je ve výši 17 Kč pro motoristy bezkonkurenční.

Číst dál...

Spotřeba zemního plynu v roce 2011 klesla o 10 procent

plyn_varic

Celková spotřeba zemního plynu v ČR za rok 2011 v porovnání s rokem 2010 klesla předběžně o 10 procent. Na snížené spotřebě plynu se projevil pokles průmyslové výroby, i vyšší atmosférické teploty v průběhu roku. Jen za prosinec loňského roku díky těmto dvěma faktorům poklesla meziročně spotřeba o necelých 27 procent. Každoročně se ale nejméně o 20 procent zvyšuje spotřeba alternativního paliva pro dopravu, stlačeného zemního plynu (CNG).

Číst dál...

Budoucnost patří plynu. Avšak kterému?

plyn_varicOvěřené zásoby zemního plynu na Zemi vystačí při současné spotřebě na 58,6 roku. Uvádí to nejnovější zpráva o světové energetice, již vypracoval petrolejářský koncern BP. Především díky lepšímu využívání ložisek se ověřené zásoby zvýšily ze 125,7 miliard m3 v roce 1990 přes 154,3 m3 před deseti roky na loňských 187,1 miliardy m3.

Číst dál...

VIDEO: Na Bali proměňují kravský hnůj na bioplyn

kravy
Alternativní zdroje ekologické a trvale udržitelné energie doputovali i do malé vesničky Kerta na Bali. Lidé zde začali místo plynu, který je zde nejčastějším zdrojem energie, používat ekologickou variantu – kravský hnůj proměňují na bioplyn. PODÍVEJTE SE NA REPORTÁŽ TELEVIZE NTD O INDONÉSKÉ VESNICI KERTA, KDE UŽ DVA ROKY VYUŽÍVAJÍ BIOPLYN!

Číst dál...

REKLAMA