Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

ČEZ vylepší do roku 2022 všechny své velké vodní elektrárny

vodni_elektrarna_dalesice
Energetický kolos ČEZ zvýší účinnost všech svých velkých vodních elektráren do roku 2022. Velké provozy vyrobí díky úpravám navíc čistou elektřinu pro více než 17 tisíc domácností, uvedl v pondělí mluvčí společnosti Martin Schreier.

"Letos jsme přikročili k zahájení modernizace jednoho ze soustrojí vodní elektrárny Slapy, kde po skončení prací předpokládáme zvýšení účinnosti o pět procent a nárůst výroby o deset tisíc MWh," řekla Iva Svobodová z útvaru Inženýringu vodních elektráren ČEZ.

V horizontu 12 let má ČEZ v plánu vyrobit ve vodních elektrárnách o 60 tisíc MWh čisté elektřiny více než nyní. To se rovná roční spotřebě 17 tisíc domácností v Česku. "Opatření by měla současně znamenat snížení emisí oxidu uhličitého zhruba o 60 tisíc tun," sdělil Schreier.

REKLAMA

Společnost ČEZ uvedla, že se průměrná účinnost zmodernizovaných vodních elektráren po generální opravě ve Vraném nad Vltavou a Kamýku nad Vltavou zvýšila o více než pět procent. Vyšší účinnost u ostatních provozů má zajistit jak lepší technika, tak i rozšíření průtoků a spádů.

Po rekonstrukci Slap má následovat modernizace elektrárny na Lipně. Rozsáhlé úpravy, rozšíření provozního pásma a navýšení maximálního výkonu čekají také přečerpávací elektrárnu na Dlouhých Stráních v Jeseníkách.

Z menších elektráren už se dočkaly rekonstrukce vodní provozy v Kníničkách, Pardubicích, Předměřicích, Spytihněvi, Obříství, Přelouči nebo Práčově. Postupná modernizace čeká podle Schreiera postupně všechny vodní elektrárny provozované společností ČEZ.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA