Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Detektivové zadrželi tři muže podezřelé z podplácení v souvislosti s fotovoaltaickou elektrárnou

solarni_energie_02

V minulých dnech zadrželi detektivové ÚOOZ trojici mužů podezřelých z podplácení v souvislosti s udělováním licencí pro fotovoltaické elektrárny v Severních Čechách. Informace k případu poskytl ve čtvrtek mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.



"Kriminalisté se případem začali zabývat na sklonku loňského roku, kdy dostal pracovník Energetického regulačního úřadu (ERU) nabídku s takzvanou finanční motivací," uvedl Hanták. Úplatek souvisel s vydáním kladného stanoviska, potřebného k udělení licence na výrobu elektrické energie formou fotovoltaických elektráren (FVE).

Elektrárna měla elektřinu vyrábět v severních Čechách, a nabídka měla přijít od zástupců nadnárodní společnosti. "Detektivové začali úzce spolupracovat s ERU a jejím osloveným pracovníkem, který měl finanční návrh dostat," popsal postup mluvčí.

REKLAMA

Předání peněz mělo uskutečnit v druhé polovině ledna 2011, ale místo i čas předání bylo několikrát změněno. "Celá realizace předání jednoho milionu korun proběhla 27. ledna pod dohledem detektivů v Praze," pokračoval Hanták. Na místě byl zadržen první podezřelý, druzí dva byli ještě týž den ve večerních hodinách zadrženi na jihu Čech.

"Důvodem úplatku bylo to, že když subjekt získal licence s platností ještě pro rok 2010, výkupní cena elektřiny, zaručená státem pro uvedený rok, by činila zhruba 12 tisíc korun za jednu megawatthodinu," vysvětlil mluvčí s tím, že od 1. ledna se výkupní cena za elektřinu snížila na pouhých 5 a půl tisíce korun. Jeden rok fungování FVE by při výkonu elektrárny o výkonu 1MWh tedy rozdíl ceny činil zhruba sedm a půl milionu korun. Provoz fotovoltaické elektrárny se předpokládá na dvacet let.

Trojice podezřelých Čechů ve věku od 27 do 44 let z Českobudějovicka byla následně obviněna z podplácení spáchaného ve spolupachatelství. "V případě prokázání viny jim hrozí až šestiletý trest odnětí svobody," zakončil Hanták. Dva z obviněných jsou ve vazbě, třetí je stíhán na svobodě. Případem se ÚOOZ dále zabývá a případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci.

zdroj: MEDIAFAX
REKLAMA