Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Fotovoltaická asociace kritizuje stop stav na připojování nových solárních a větrných elektráren

solarni_energie_03
Česká fotovoltaická průmyslová asociace kritizuje stop stav pro vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě, který provozovatel přenosové soustavy ČEPS nezruší, dokud nebude znát reálné dopady výroby elektřiny z instalovaných zdrojů na bezpečnost a spolehlivost sítě.

Důvody Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES), které to ve čtvrtek společně s ČEPS oznámily, pro udržení stop stavu se podle České fotovoltaické průmyslové asociace (CZEPHO) dají interpretovat jako snaha zakonzervovat současný stav. "Je to jasný vzkaz energetických monopolů domácnostem: Nemáte na výběr, jen my jsme tu od toho, abychom vyráběli a dodávali proud. Konkurenci v podobě solárních, větrných nebo bioplynových elektráren nepřipustíme," uvedl prezident asociace Aleš Spáčil.

Argumenty o ohrožení sítě solárními zdroji ale fotovoltaická asociace odmítá. "Distributoři by měli umožnit připojování malých střešních elektráren, které provoz sítě neohrozí. Je absurdní tvrdit, že domácí elektrárna ohrozí bezpečnost dodávek elektřiny pro občany," dodal Spáčil.

REKLAMA

Postup distribučních společností je podle fotovoltaiků v rozporu s nedávným prohlášením předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta, který nedávno oznámil, že by se solární elektrárny mohly začít připojovat již od poloviny roku, a je také v rozporu také s postoji řady politiků, kteří považují podporu domácích solárních elektráren za správný směr rozvoje tohoto sektoru.

Koncem letošního února činil podle ČSRES instalovaný výkon fotovoltaických a větrných elektráren v České republice celkem 2113 MW. Technický limit pro bezpečné a spolehlivé fungování soustavy tak byl už v zásadě naplněn. Instalovaný výkon ve fotovoltaických elektrárnách v ČR koncem února překročil už nyní o více než 200 MW hodnotu vymezenou pro tento druh obnovitelného zdroje do roku 2020 v tzv. Národním akčním plánu pro energii z obnovitelných zdrojů.

"Jsme už na hranici provozovatelnosti soustavy. My za ni neseme odpovědnost. Musí se zajistit, že bude export z České republiky. Vypínat se proto, že bude fotovoltaika, nemůže. My prostě musíme regulovat," varoval šéf ČEPS Vladimír Tošovský.

"Náklady v Česku na podporu obnovitelných zdrojů energie za průměrnou dobu životnosti zdroje 20 let pro dosažení cílů Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů se vyšplhají na více než 800 miliard korun, z toho na 600 miliard korun nás vyjdou ty současné a na dalších 200 miliard korun ty další," zdůraznil člen správní rady sdružení Jan Kanta.

Další rozvoj výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v tuzemsku se podle sdružení bude odvíjet od schválení předložených legislativních návrhů, a to především novely energetického zákona a zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie, a také od ukončení platnosti smluv o připojení u nerealizovaných projektů, což umožní odblokování stávající kapacity.

Členy Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) jsou provozovatelé distribučních soustav ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, PRE distribuce a provozovatel české přenosové soustavy ČEPS.

Důvody prezentované pro udržení stop-stavu jsou ale podle fotovoltaické asociace lživé a postrádají logiku. "Stop-stav měl smysl v době nekontrolovaného solárního boomu, který byl zastaven a výstavba velkých solárních parků již nehrozí. Z hlediska práva porušují české i mezinárodní právní předpisy a úmluvy. Jde jim zkrátka jen o zachování jejich zisků," dodal právní zástupce fotovoltaické asociace Luděk Šikola.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace bude právo občanů na vlastní výrobu elektřiny dále hájit. "Nabízeli jsme ČEPS součinnost, ale tato organizace nás doposud ignoruje. Proto využijeme právní nástroje, především mezinárodních závazku České republiky, abychom každé domácnosti umožnili přístup k levné obnovitelné energii. Na druhou stranu, pokud nás ČSRES okamžitě začne brát jako rovnocenného partnera k jednání, chceme se podílet na konstruktivním řešení problému," řekl Spáčil.

Tzv. stop-stav vyhlásil 14. února 2010 státní provozovatel přenosové soustavy ČEPS a distribuční společnosti. Bylo tím zastaveno vydávání smluv o připojení solárních elektráren do přenosové soustavy.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA