Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Na Vysočině nejlépe s elektroodpadem točí v Telči

telc
Druhý ročník informační kampaně Zatočte s elektroodpadem na Vysočině letos navštívil 10 měst a pomohl vysbírat více než 4 tuny vysloužilých elektrozařízení. Na každou návštěvu připadalo průměrně více než 420 kilogramů elektroodpadu. Jen v Telči lidé přinesli více než 1150 kilogramů elektroodpadu. Díky tomuto výsledku v kraji obsadila první příčku.

„Z průzkumu víme, že klesá ochota lidí nosit vysloužilé elektrospotřebiče na sběrná místa. Díky akci Zatočte s elektroodpadem jsme tak lidem umožnili zbavit se elektroodpadu v těsné blízkosti jejich domovů,“ uvádí Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN, a dodává: “Jenom na Vysočině lidé během kampaně díky spotřebičům odevzdaným k recyklaci ušetřili více než 48 tun CO2, které by jinak vznikly výrobou materiálů přímo z nerostných surovin.“

Jednotlivá města a obce mezi sebou v kampani Zatočte s elektroodpadem soutěžila v množství odevzdaného elektroodpadu na osobu. V této disciplíně se v kraji Vysočina nejlépe umístila Telč. S téměř 0,2 kilogramu elektroodpadu na osobu se v celkovém hodnocení umístila na dvanáctém místě. Poslední místo obsadila Břeclav. Její obyvatelé odevzdali pouze 0,008 kilogramu elektroodpadu na osobu. Celkově si ve sběru nejlépe vedl Bludov v Olomouckém kraji s téměř 0,8 kilogramu vysloužilých elektrozařízení na osobu. Vítězná města získala od kolektivního systému ELEKTROWIN odměnu.

Osvětová kampaň Zatočte s elektroodpadem zahrnovala komunikaci se školami i širokou veřejností. Od dubna do října letošního roku zavítala do 80 měst po celé republice. Akce navštívilo více než 100 000 lidí a téměř 24 000 žáků základních a středních škol, kteří odevzdali celkem 57 tun elektroodpadu. Cílem kampaně bylo upozornit na důležitost zpětného odběru vyřazených elektrozařízení a motivovat lidi ke správnému nakládání s elektroodpadem. „Lidé často ani netuší, že až 90 procent hmotnosti elektroodpadu bývá znovu využito. Kromě surovin se recyklací uspoří také značné množství energie,“ dodává Tvrzník.

REKLAMA
REKLAMA