Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Obyvatelé Vysočiny se ve sběru bílého elektra umístili na sedmém místě

elektroodpad
Až 1,9 kilogramu elektrošrotu zrecykloval  každý obyvatel kraje Vysočina od začátku roku prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. V celkovém objemu sesbírali obyvatelé kraje Vysočina 1003 tun vysloužilé bílé techniky. Kraj se tak ve srovnání s ostatními řadí na sedmé místo.  První místo patří Plzeňskému kraji, kde na jednoho obyvatele připadá téměř 2,5 kilogramu elektroodpadu.

Recyklace elektroodpadu uspoří každoročně značné množství energie, vzácných kovů i dalších nerostných surovin. „Jenom za prvních 9 měsíců letošního roku recyklace elektroodpadu v kraji Vysočina zabránila vzniku více než 1 504 tun oxidu uhličitého a ušetřila téměř 6 000 MWh elektřiny. Takové množství energie spotřebují obyvatelé průměrné české obce s tisíci obyvateli za celý rok,“ vysvětluje Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN. „Nejzodpovědněji lidé přistupují k recyklaci ledniček a mrazniček. Od začátku roku jich jenom na Vysočině zrecyklovali téměř 636 tun. Díky tomu se předchází úniku nebezpečných látek, zejména freonů, do okolí,“ dodává Tvrzník.

Mezi nejčastěji recyklovaná zařízení po ledničkách a mrazničkách patří velké spotřebiče, jako jsou pračky, myčky na nádobí nebo třeba sporáky. Těch skončilo na Vysočině v posledním čtvrtletí ve sběrných dvorech nebo u prodejců elektra 94 tun, od začátku roku pak 300 tun. Drobného elektra, jako jsou rychlovarné konvice, vysoušeče vlasů nebo holící strojky odevzdali obyvatelé Vysočiny jen 67 tun. V recyklaci drobného elektroodpadu lidé mají stále co dohánět. „Na základě průzkumu je pro nás stále běžné vyhodit drobný elektroodpad do popelnice. Přitom i z drobného elektra lze znovu využít často až 90 procent materiálů použitých při jeho výrobě,“ uvádí Tvrzník.

REKLAMA

Celkem Češi za prvních 9 měsíců letošního roku odevzdali téměř 19 tisíc tun elektroodpadu. Z toho  bylo bezmála 12 tisíc tun chladniček a mrazniček. Následovalo 5430 tun velkých spotřebičů, jako jsou sporáky, pračky nebo třeba myčky na nádobí. Drobného elektrozařízení bylo recyklováno 1485 tun.

REKLAMA