Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Od příštího roku čekají majitele solárních elektráren nové daně

solarni_elektrarny
Majitele solárních elektráren v příštím roce čekají nové daně a řada nových pravidel. Státu naopak hrozí žaloby za porušení mezinárodních úmluv o ochraně investic. Největší změna, která výrobce solární elektřiny postihne, je srážková daň ve výši 26 procent.

Fakticky vzato se jedná o daň z obratu, protože výrobci ji budou platit z peněz, které dostávají od distribučních společností. Ty podle zákona jejich elektřinu musejí povinně vykupovat.

REKLAMA

Odpůrci tohoto opatření - v první řadě Česká fotovoltaická asociace - tvrdí, že jde o narušení tzv. legitimního očekávání a že toto opatření je v rozporu se smlouvami o ochraně investic. Řada z nich plánuje stát v příštím roce žalovat, a pokud uspějí, může to znamenat značné náklady.

Další z opatření, které stát přijal v boji proti tzv. solárnímu boomu a které začne platit od prvního ledna, je darovací daň z emisních povolenek ve výši 32 procent. Jedná se o povolenky, které stát rozdává energetickým společnostem na základě tzv. derogační výjimky. Ta říká, že některé státy mohou svým podnikům část povolenek poskytnout zdarma, aby si je podniky nemusely kupovat v aukcích.

Třetím opatřením je zvýšení poplatku za vynětí pozemku ze Zemědělského půdního fondu. Jedná se o opatření, které směřuje proti velkým solárním parkům na orné půdě.

Tato opatření vláda přijala ve snaze zabránit skokovému zvýšení elektřiny v příštím roce. K tomu by došlo v důsledku výrazného nárůstu počtu solárních elektráren, jejichž elektřinu jsou distribuční společnosti povinny vykupovat a tyto náklady rozúčtovat všem ostatním spotřebitelům.

Vláda se rozhodla, že maximální výši příspěvku na obnovitelné zdroje stanoví nařízením. Náklady, které distribučním firmám vzniknou nad rámec tohoto limitu, uhradí stát z výše vyjmenovaných zdrojů. Elektřina by tak v příštím roce měla podražit maximálně o 5,5 procenta.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA