Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Projekt Efektivní energetický region Jižní Čechy – Dolní Bavorsko informuje o obnovitelných zdrojích

solarni_energie
Projekt Efektivní energetický region Jižní Čechy – Dolní Bavorsko má zlepšit vědomí lidí o využívání obnovitelných zdrojů energie. Barbora Blanková z TÜV SÜD Czech s.r.o., která se na projektu podílí, řekla ve středu novinářům, že realizační tým připravil pro zájemce bohatou informační kampaň.

Na projektu se podílí Jihočeská hospodářská komora, Industrie-und Handelskammer für Niederbayern in Passau a Handwerkskammer Niederbayern-Oberpfalz. "Jeho cílem je zlepšení celkového povědomí o možnostech využívání obnovitelných zdrojů energie, zlepšení vzájemné informovanosti o normách a standardech v obou zemích a uspokojení informačních potřeb firem a odborných škol jak v Jihočeském, kraji, tak v Dolním Bavorsku. V rámci úspory energie je jedním ze stěžejních témat celého projektu výstavba nízkoenergetických a pasivních budov," řekla Blanková.

Efektivní využívání energií a využívání energií z obnovitelných zdrojů v mnoha oblastech lidské činnosti má pro hospodářství v jižních Čechách a Dolním Bavorsku stále větší význam. Přesto má toto téma podle organizátorů v podvědomí veřejnosti dosud malou odezvu. "Jednou z příčin je i celková nízká míra znalostí dané problematiky na obou stranách hranice. Dodatečná průhlednost poskytuje značné synergické efekty pro spolupráci subjektů z obou regionů na různých úrovních, s možností promítnutí do vzdělávání,“ konstatovala Blanková.

REKLAMA

Jedním z hlavních cílů projektu je zvýšit informovanost a znalosti odborníků i veřejnosti v oblasti nízkoenergetické a pasivní výstavby a poskytnout podporu pro tuto činnost.
"Tohoto cíle se snaží realizační tým projektu dosáhnout sestavením přehledu norem, nařízení a doporučení platných v oblasti nízkoenergetického stavebnictví pro ČR a Německo, identifikací subjektů zabývajících se specializovanými technologiemi a nízkoenergetickým stavebnictvím v ČR, přípravou základního manuálu pro projekt a stavbu ve společných podmínkách v ČR a Bavorsku s popisem rozdílných postupů. Dále se snaží seznámit odborníky i veřejnost s procesy schvalování, veřejnoprávního plánování a rozhodování, s procesem územního rozhodnutí, vydáním stavebního povolení pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních staveb," vysvětlila Blanková.

V rámci projektu je zřízené informační místo pro veřejnost na adrese Husova 9, 370 01 České Budějovice. "Také organizujeme kooperační akce, workshopy, kongresy a školení. Jak veřejnosti, tak odborníkům jsou k dispozici informační brožury a prezentační materiály o energeticky efektivních stavbách, připravuje se katalog firem, které se zabývají nízkoenergetickým a pasivním stavebnictvím," dodala Blanková.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA