Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Solární kolektory a zateplení školy uspoří Českým Budějovicím energii i peníze

solarni_energie_05

Solární kolektory v Centru sociálních služeb Staroměstská a zateplení Základní školy Kubatova uspoří Českým Budějovicím energii i peníze. Na oba projekty přispěly dotacemi evropské fondy, řekl v pondělí agentuře Mediafax náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09).

REKLAMA

Dva projekty města zaměřené na využívání obnovitelných zdrojů a úsporu tepelné energie dokončily České Budějovice v těchto dnech. „Konkrétně jde o českobudějovické Centrum sociálních služeb Staroměstská, kde je nyní na plochých střechách jídelny a ubytovací části instalováno celkem 126 solárních kolektorů, které pomohou ohřát vodu a uspořit finance,“ shrnul Calta s tím, že celkové náklady byly pět milionů korun a Fond soudržnosti EU a Operační program Životní prostředí je podpořil částkou 3,6 milionu korun.

Druhým energeticky úsporným projektem je zateplení Základní školy v Kubatově ulici. „Postupně tady byly zatepleny pavilony prvního a druhého stupně, tělocvična a spojovací krček včetně vstupu, šatny a kanceláří. Na všech objektech je nová izolace střech, provedla se i výměna světlíků, instalace kontaktního zateplovacího systému na veškerých obvodových konstrukcích a nanesena byla také nová barevná fasáda. V pavilonech prvního a druhého stupně a v tělocvičně se vyměnila okna a vchodové dveře. Opatření uspoří až 35 procent celkové spotřeby tepelné energie,“ konstatoval náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD). 

Náklady pro vylepšení prostředí školákům a pedagogům představovaly 24,6 milionu korun, podpora z Fondu soudržnosti Evropské unie a Státního fondu životního prostředí prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí je 14 milionů korun.

Zdroj: MEDIAFAX


Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Úspory energie sledujte na EnergyTV

Facebook energytv.cz

REKLAMA