Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Nový ministr Chalupa se zaměří na program Zelená úsporám, národní parky a ochranu ovzduší

tomas_chalupa
Nově jmenovaný ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se hodlá zaměřit na protipovodňová opatření, národní parky, dotační program Zelená úsporám a na ochranu ovzduší. Prohlásil to krátce poté, co ho v pondělí v poledne uvedl do úřadu premiér Petr Nečas (ODS).

"Velmi si toho vážím, je to pro mne čest. Přijal jsem tento rezort s hrdostí a zároveň s pokorou," řekl Chalupa ke svému jmenování. Nový ministr uvedl, že si je vědom situace v oblasti životního prostředí a špatné pověsti svého nového působiště. Hodlá to však změnit. "Chtěl bych, abychom všichni udělali všechno pro to, aby ministerstvo bylo tím, které prezentuje dobrou práci a dobré výsledky. A to je jedna z priorit," poznamenal.

Konkrétní další priority si Chalupa zatím nestanovil. Chce se nejprve seznámit s úřadem. Řekl však, že se hodlá věnovat protipovodňovým opatřením, ochraně ovzduší, problematice národních parků a pozastavenému dotačnímu programu Zelená úsporám a jeho nastavení.

REKLAMA

Ke jmenování šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP), jehož odvolání odstartovalo kauzu a odstoupení bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), Chalupa řekl, že se musí nejprve uskutečnit audit na fondu i ministerstvu, na jejichž základě se vypíše výběrové řízení na nového ředitele.

V otázce pozastaveného programu Zelená úsporám byl nový ministr životního prostředí ještě zdrženlivější. Pouze uvedl, že nemůže nic říci, dokud nebude mít analýzu programu a toho, jakým způsobem byl řízený. "Je to problém", dodal.

Chalupu uvedl do úřadu osobně předseda vlády Nečas. Chválou na adresu nového ministra nešetřil. Označil ho za zkušeného politika z mladší generace politiků s širokým rozhledem. "Jsem přesvědčen, že bude na tomto ministerstvu uplatňovat na politiku zdravého rozumu," prohlásil.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA