Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

O dotace na auta s alternativním pohonem budou kraje a obce moci žádat zřejmě už v říjnu

auto zemni plyn

Výzvu k dotovanému nákupu automobilů s alternativním pohonem pro kraje a obce vyhlásí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) pravděpodobně už letos v říjnu. V roce 2017 by se mohla stejná nebo podobná výzva týkat i občanů.

REKLAMA

„Aktuálně běží nebo se připravuje řada programů, které jsou komplementární s vládou schváleným Národním akčním plánem čisté mobility a mají jediný cíl, a sice podpořit nákup vozidel na alternativní paliva. Česku hrozí, že nesplní ekologické závazky v dopravě,“ upozornil Jiří Šimek z Českého plynárenského svazu (ČPS).

Obce a kraje budou moci už letos na podzim požádat o dotace v předpokládaném objemu 150 milionů korun na pořízení vozidel na alternativní paliva. MŽP plánuje vyčlenit tuto částku z Národního programu Životní prostředí. Dotace 50 tisíc korun má být vyhrazena pro vozy na stlačený zemní plyn (CNG), dalších 100 tisíc korun má zamířit na plug-in hybrid, tedy hybridní auta, jejichž baterie mohou být dobity tím, že se připojí k elektrickému zdroji, a 150 tisíc korun bude činit příspěvek na nákup čistého elektromobilu.

Český plynárenský svaz nyní zpracovává výstupy z dotazníků, které měly za úkol zjistit, o jaké alternativní pohony je největší zájem. „Od dotázaných obcí, měst a krajů jsme obdrželi 78 odpovědí. Vyplývá z nich 57% zájem o elektromobily a hybridy a 43% o CNG. Co se týče typů vozidel, pak mají obce a kraje eminentní zájem o osobní a užitková vozidla, menší zájem pak evidujeme u nákladních automobilů a skútrů. Dotazníky využíváme jako doplňkový a orientační materiál pro nastavení výzvy, kterou dle předpokladu vyhlásíme v průběhu října,“ uvedla Dominika Pospíšilová z MŽP.

Jak doplnil Jiří Šimek, v roce 2008 státní správa dostala vládou nařízeno během pěti let obměnit čtvrtinu vozidel vozových parků za čistá vozidla a pouze úřady krajů, na rozdíl například od ministerstev, měly již tehdy o ekologická vozidla zájem. Ani dnes, po osmi letech, ale zdaleka podíl těchto vozidel ve státní správě nečiní 25 procent.

Přestože 97 procent prodaných nových osobních vozidel v Česku jsou stále auta na tradiční paliva, konečně začíná být zájem i o alternativní pohony. Nejvíce žádané jsou vozy na CNG. Prodává se jich v republice už dvakrát více než hybridních vozidel, téměř 20krát více než elektromobilů a už 70krát více než aut na plynné palivo propan-butan neboli LPG.

Pod názvem EkoAuto 2016 připravuje veletržní správa Incheba první autosalon věnovaný pouze vozidlům s ekologickým pohonem. EkoAuto se uskuteční od 22. do 25. září v Křižíkově pavilonu E na Výstavišti v Praze-Holešovicích a zástupci obcí, měst i krajů mohou 22. září od 14 do 18 hodin v rámci doprovodného programu přijít vyzvědět veškeré podrobnosti k dotacím pro vozidla na alternativní pohon. Konferenci zahájí zástupce Svazu měst a obcí a mezi přednášejícími budou nejen zástupci výrobců vozidel, ale především zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva dopravy. Český plynárenský svaz bude také prezentovat pestrou nabídku CNG vozidel, a to jak osobních, tak užitkových.

REKLAMA