Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

VIDEO: Podívejte se, jak se SAMSONOVA KAŠNA PŘIPRAVUJE na léto

samsonova_kasna_cb_ikona

Samsonova kašna, dominanta českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II., se ve středu začala chystat na léto. Zaměstnanci společnosti ČEVAK z ní nejprve vypustili 250 kubických metrů vody a její dno ručně zbavili odpadků, které se tam v zimě nahromadily. UVNITŘ ČLÁNKU NAJDETE REPORTÁŽ Z ČIŠTĚNÍ KAŠNY A PROZRADÍME TAKÉ JAKÉ TAJEMNÉ PŘEDMĚTY SE V KAŠNĚ NAŠLY!

REKLAMA

„Proudem vody pak kamenný bazén kašny očistili od řas a drobných nečistot a zároveň jej ošetří přípravkem na bázi chlóru. Zkontrolováno a případně opraveno bylo i vnitřní osvětlení kašny,“ popsal postup prací vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal.

Při čištění ze dna bazénu o průměru 17 metrů také technici vyjmou recirkulační zařízení, které v zimě zajišťovalo proudění vody a bránilo tak jejímu zamrzání. Přesto na velmi silné mrazy nestačilo. Například v únoru, kdy teploty klesaly až pod minus dvacet stupňů, museli zaměstnanci společnosti ČEVAK ledy v kašně rozbíjet ručně i dvakrát denně.


Barokní Samsonova kašna pochází z let 1721 - 1727 a svého druhu je jednou z největších v zemi. Návrh technického řešení zpracoval František Baugut z Jindřichova Hradce. Kamenickými pracemi byl pověřen budějovický mistr Zachariáš Horn a sochařskou výzdobou Josef Dietrich. Kašna, která je jedním z architektonických symbolů města, ve své době sloužila k zásobování centra města vodou. Čerpala se do ní z Vltavy a kvůli tomu také byla na pravém břehu řeky postavena Vodárenská věž. Potrubí odtud přivádělo vodu do města pod hladinou Vltavy, což byl v tehdejší době značný technický úspěch.


Praha a okolí plné novinek a aktuálních informací

Vysočina plná novinek a aktuálních informací

Mediální tréninky a komunikační poradentství od profesionálního týmu pHmedia

REKLAMA