Video

REKLAMA

Malé vodní elektrárny Skupiny ČEZ ve východních Čechách měly rekordní výrobu

vodni_elektrarna_dalesice
Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje dodaly v loňském roce do sítě ve východních Čechách rekordních 83,7 milionu kWh. Je to o 38,7 procenta více než v roce 2009 a zároveň nejlepší výsledek za několik posledních let, řekl v pondělí agentuře Mediafax Jan Kosina ze společnosti ČEZ.

V regionu východních Čech společnost provozuje osm malých vodních elektráren (MVE): Hradec Králové, Les Království, Pardubice, Pastviny, Práčov, Předměřice, Přelouč a Spálov. Jejich celková výroba 83,7 milionu kWh, by pokryla průměrnou celoroční spotřebu téměř 24 tisíc domácností. Z uvedených osmi elektráren byla nejúspěšnější MVE Práčov s výrobou 20,8 milionu kWh.

V celé České republice vyrobila společnost ČEZ Obnovitelné zdroje celkem 265,5 milionu kWh elektrické energie z vodních zdrojů. „Za těmito výsledky našich vodních elektráren stojí opravy a rekonstrukce, které společnost realizovala v uplynulých letech. V celém roce 2010 byly navíc vynikající hydrologické podmínky, což vedlo k historicky rekordní výrobě na řadě elektráren,“ řekl jednatel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

REKLAMA

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít například na Labi, Divoké Orlici, Mži, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Nejstarší elektrárnou je MVE Čeňkova pila na Šumavě s instalovaným výkonem 100 kW a rokem vzniku 1912. Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny „Hučák“ v Hradci Králové. Tam zároveň v roce 2008 otevřela nové informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů, které v minulém roce navštívil již 30 000. návštěvník.

zdroj: MEDIAFAX

REKLAMA