Video

REKLAMA

Mořská elektřina: voda efektivnější než vítr

more
Větrným mořským parkům vyrůstá vážný konkurent. Italští vědci vyvíjejí zcela nový typ elektrárny poháněné mořskými proudy. Prototyp se bude zkoušet na výběžku Punta Pezzo v Messinské úžině mezi italskou pevninou a Sicílií. Na technologii s účinností až 46 procent, tedy dvakrát větší než vykazují mořské větrníky, spolupracuje konsorcium společností SintEnergy s Kalábrijskou univerzitou.

„Na pohyblivé konzole jsou zavěšeny jedna nebo několik turbín odpovídajících velikostí síle mořského proudu. Na rozdíl od běžných mořských elektráren neovlivňuje novinka negativně okolní faunu ani flóru,“ konstatuje šéf projektu Antonio Cutupri. Závěsná konstrukce se vyrovná i s proudem o rychlosti 14,5 uzlu (bezmála 30 km/hod).
Podstatně nižší než u větrníků jsou stavební náklady: Ze čtverečního metru rotoru mořské vodní elektrárny se totiž při rychlosti proudu 3 m/sec. se vyrobí v přepočtu 5,4 kilowatthodiny, kdežto větrné turbíny potřebují podle Cutupriho na stejné množství proudu rychlost 10 m/sec. a plochu 48 m2,

REKLAMA

Další informace:
Na celkové německé energetické spotřebě (elektřina, teplo a doprava) se obnovitelné zdroje podílejí už 10,5 procenty, oznámil Spolkový svaz obnovitelných zdrojů (BEE). Loni jejich produkce dosáhla 265 miliard kWh, o 16 miliard kWh než v předcházejícím roce. Rozvojem ekologické energetiky se ušetřil dovoz fosilních paliv v hodnotě 7,4 miliardy eur, uvádí zpráva BEE.

„Rozdíl mezi cenou elektřiny klasických a nestabilních větrných či fotovoltaických zdrojů dosáhne letos odhadem 13,5 miliardy eur, které zaplatí odběratelé,“ dodává k tomu agentura DPA. Spolková vláda hodlá letos snížit výkupní ceny za solární elektřinu až o 15 procent.

REKLAMA