Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Češi odevzdali k recyklaci již 521 Svatováclavských korun

elektrospotrebice

Od roku 2005, kdy kolektivní systém ELEKTROWIN zahájil svou činnost, odevzdali Češi k recyklaci již bezmála 125 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů, které obsahovaly 1250 kilogramů zlata, což je hmotnost 521 Svatováclavských korun. Celková váha odevzdaných elektrospotřebičů se může srovnávat s 9 Brooklynskými mosty, zároveň jde o více než 5 milionu kusů spotřebičů. Postavené do řady vedle sebe by vytvořily „hada“ vedoucího z Prahy do Říma a zpět.

REKLAMA


„Přesto, že systém zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů byl v ČR zaveden teprve před několika lety, jsou jeho výsledky pozitivní,“ chválí Jaroslav Holakovský, předseda představenstva akciové společnosti ELEKTROWIN, provozující kolektivní systém zpětného odběru. „Každou minutu Češi odevzdají ELEKTROWINu k recyklaci 48,5 kilogramu vysloužilců, což denně představuje 70 tisíc kilogramů.“ Jedním dechem však upozorňuje, že by bylo chybou začít spát na vavřínech. Neboť zatímco v recyklaci chladicích zařízení lednic a praček patříme v rámci Evropy do první pětky, ve zpětném odběru drobných elektrospotřebičů, jako jsou fény, kulmy, holicí strojky a mixéry se pohybujeme ve středu států EU. „Bohužel v Česku tyto drobné spotřebiče stále nejčastěji končí v kontejnerech na směsný odpad,“ dodává Jaroslav Holakovský.

Recyklací elektroodpadu se tak ELEKTROWINu dosud podařilo ušetřit 62 500 tun železa (váha 295 Boeingů 747), 754 milionů kWh elektřiny (roční spotřeba města se 76 tisíci obyvateli), 73 milionů litrů ropy (takové množství by stačilo na 274 cest automobilem kolem světa).

Pokud jde o výsledky za letošní rok, pak od ledna do konce října Češi odevzdali, prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN, k recyklaci 21 500 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Každý obyvatel tak odevzdal v průměru 2,08 kilogramu. V kategorii přepočtu na jednoho obyvatele stojí v čele tabulky Královéhradecký kraj s 2,8 kg, následovaný Jihočeským (2,54 kg) a Krajem Vysočina (2,49 kg). 

Náplní práce kolektivního systému ELEKTROWIN však není jen zpětný odběr vysloužilých spotřebičů, ale také systematické vytváření nových příležitostí ke zvýšení dostupností sběrných míst a k edukaci široké veřejnosti o nezbytnosti recyklace vysloužilců.

Významným a úspěšným projektem ELEKTROWINu, který byl spuštěn v letošním roce, je Recyklační hlídka. Jejím cílem je na základních a středních školách po celé České republice učit děti zábavnou formou o nezbytnosti recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Od svého startu navštívila již 50 škol, kde se jejího programu zúčastnilo na 3 tisíce žáků. Recyklační hlídka si přitom vydobyla dobré jméno nejen u žáků, ale také u učitelů. „Myslím, že si děti z takové interaktivní akce odnesou spoustu užitečných informací,“ říká Růžena Písková, učitelka z 28. Základní školy v Plzni.

Recyklační hlídka navázala na ekologický projekt Ukliďme si svět!, do kterého je zapojeno přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice. Těm se za čtyři roky trvání projektu podařilo společnými silami vysbírat již 424 tun elektrospotřebičů! Ve školním roce 2010/2011 sebrali žáci škol zapojených do tohoto projektu přes 206 tun elektrozařízení. 
Na jaře 2011 se možnosti zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů opět rozšířily, když Sbory dobrovolných hasičů dostaly možnost zapojit se do projektu Recyklujte s hasiči. „Tato akce přináší výhody pro obě strany. Lidé již nemusí přemýšlet, kam odevzdat vysloužilce. Sbory dobrovolných hasičů pořádají tzv. Železné neděle a od ELEKTROWINu pak získají za každý vysbíraný kus finanční odměnu,“ vysvětluje systém fungování projektu Roman Tvrzník. V současné době sbírá s ELEKTROWINem již 408 hasičských sborů.  Dosud vybrali více než 370 tun vysloužilých spotřebičů.



ELEKTROWIN a.s., je provozovatelem největšího kolektivního systému zaměřeného na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval 125 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří více než 1050 sběrných dvorů ve více než 800 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

REKLAMA