Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

ČEZ chce změny v povolenkách a méně uhlí

cez centrala

Polostátní skupina ČEZ chce společně s dalšími evropskými energetickými firmami zatraktivnění trhu s emisními povolenkami a menší objem uhlí v energetice.

REKLAMA

Šéfové šesti předních evropských energetických společností – Centrica, ČEZ, Engie, Fortum, Iberdrola a Innogy, představili na půdě Evropského parlamentu iniciativu Magritte. Skupina firem od Štrasburku požaduje vyšší nasazení v reformě evropského trhu s uhlíkem.

Energetické společnosti v rámci iniciativy varují, že současná politika Bruselu nepostačuje na dosažení ekologických ambicí. „Současný systém obchodování s povolenkami CO2 nevysílá cenový signál, který by podpořil investice do nízkouhlíkových technologií. Což byl hlavní záměr zavedení povolenek,“ uvedl pro Euro.cz tiskový odbor skupiny ČEZ.

Firmy požadují posílení struktury trhu s uhlíkem a obnovu důvěry investorů do emisních povolenek. Ta byla v minulosti podlomena kvůli mohutným propadům cen povolenek. Od Bruselu firmy chtějí také konkrétnější návrhy, jak se mohou státy zbavit závislosti svých energetik na uhlí.

Evropská komise již předložila legislativní návrhy k realizaci závazku Evropské unie snížit do roku 2030 emise alespoň o 40 procent. Jedná se o kombinaci dotačních, ale i strukturálních projektů, které mají oživit energetiku z obnovitelných zdrojů.

cez centrala

Foto: ČEZ

Firmy reformy vítají, ale podle nich zkrátka nebudou stačit. Od Evropské komise žádají úpravu cen emisních povolenek, ale také regulaci dalších cenových složek v energetice tak, aby se pro podniky stalo investování do obnovitelných zdrojů podnikatelsky zajímavé.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude muset Evropská komise pro dosažení cílů, které si stanovila, investovat do roku 2040 asi 2,5 bilionu amerických dolarů. Samotný energetický průmyslový sektor přitom produkuje téměř 60 procent emisí skleníkových plynů v Evropě. Investice se tedy budou týkat zejména energetických podniků.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA