Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Energetickými projekty roku jsou i teplárny

teplarna v plane nad luznici c energy cz compressed

Dlouho opomíjené zdroje využívající k výrobě tepla a elektřiny fosilní paliva letos prolomily stigma. V soutěži Česky energetický a ekologický projekt (ČEEP), kterou každoročně vypisují ministerstva pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a životního prostředí, získaly ocenění hned ve více kategoriích.

REKLAMA

 

Například v kategorii Staveb byla oceněna teplárna v Plané nad Lužnicí za nový kotel spalující více druhů paliv. Ten nejenom snížil náklady, ale i emise prachu a oxidů síry (o plných 86 %) a dusíku. „Poprvé v ČR zde bylo úspěšně realizováno využití tepla ze spalin plynových motorů pro výrobu páry,“ uvedla dále ve svém výroku porota.

itul ČEEP 2015 si odnesla i spalovna Chotíkov patřící Plzeňské teplárenské za výrazné snížení potřeby skládkování v krajském městě. Vítězný nový fluidní kotel určený pro třineckou teplárnu zase umožní spalovat vedle uhlí spalovat i plyn a biomasu. Díky špičkovým technologiím dosahuje úctyhodné 92% účinnosti a produkuje pouze 10 miligramů prachu na kubický metr, což je hluboko pod přísným limitem EU.

teplarna v plane nad luznici c energy cz compressed

Foto: c-energy.cz

Členové Teplárenské sdružení ČR si tak z galavečera v Betlémské kapli odnesli celkem osm ocenění. „Je to velký úspěch a není to náhoda. Výsledky soutěže ukazují, že teplárenství už nemá ,Černého Petra‘. Naopak ukazuje cestu k ekologické energetice a ke snižování emisí,“ komentoval jejich úspěch předseda výkonné rady sdružení Mirek Topolánek.

Soutěž se letos uskutečnila již po čtrnácté.  Jejím cílem je upozornit na projekty, stavby a inovace, které přinášejí úsporu energie, zlepšují životní prostředí zvyšují domácí konkurenceschopnost.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA