Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Finsko chce zakázat uhlí

finsky parlament eduskuntatalo helsinki wikipedia janne hellsten compressed

Finská vláda chce, aby spalování uhlí za účelem získání elektrické energie bylo po roce 2030 v zemi nelegální aktivitou. Proti záměru vlády se vyslovila řada tamních firem.

REKLAMA

„Jsme ve velmi dobré pozici stát se první zemí na světě, která zakáže uhlí,“ potvrdil již na začátku listopadu při představení radikálního záměru ministr ekonomických záležitostí Olli Rehn. Odkázal tak na již několik let trvající snahu této severské země vytěsnit ze svého energetického mixu fosilní paliva. Finské vlády od roku 2011 investovaly do obnovitelných zdrojů energie miliony eur. Tyto snahy vedly již v roce 2012 ke zdvojnásobení energetického výstupu větrných elektráren, uvedl server e15.cz.

insko podle dat Mezinárodní energetické agentury v roce 2014 spálilo k výrobě elektřiny jen 3,4 milionu tun uhlí, které z drtivé většiny dovezlo z Ruska, část spotřeby pak krylo dovozem z Velké Británie. Uhlí se ve Finsku netěží.

finsky parlament eduskuntatalo helsinki wikipedia janne hellsten compressed

Foto: wikipedia.org Janne Hellsten

Firmy protestují

Proti záměru vlády se vyslovila řada tamních firem. „Takový krok nemá šanci na úspěch, pokud nám nebudou nabídnuty patřičné náhrady,“ prohlásil Jukka Leskelä, šéf Finské energetiky (ET). Leskelä věří, že zákaz spalování uhlí finský energetický trh výrazně poškodí. „Už nyní jsme minimalizovali využití uhlí a trend snižování jeho podílu na energetickém mixu pokračuje započatým směrem, není proto důvod jej zakazovat,“ dodal v reakci pro Helsinki Times.

Finsko se tak zařadilo po bok států, které v posledních dnech oznámily své „protiuhelné“ ekologické plány. Například Kanada toto pondělí potvrdila, že vytěsní standardní uhlí ze své energetiky do roku 2030, minulý týden pak francouzský premiér Manuel Valls představil záměr země ukončit provoz uhelných elektráren v zemi do roku 2023.

Naopak nově zvolený americký prezident Donald Trump opakovaně veřejně deklaroval, že bude uhlí podporovat. „Pošleme naše horníky a oceláře zpátky do práce, v níž chtějí být,“ slíbil během kampaně.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA