Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Miliardář Tykač pomohl vybavit mostecké školy

uhli tezba ikona freeimagescom

V blížícím se školním roce dostanou mostecké školy atraktivní pomůcky. Díky třímilionovému daru od Vršanské uhelné spojené se jménem miliardáře Pavla Tykače zamíří do všech základních škol stavebnice nebo pracovní a laboratorní stoly.

REKLAMA

„Jedná se o edukativní systém společnosti Merkur Toys, který je svým rozsahem i obsahem na světové úrovni a obsahuje jak základní stavebnice různých typů a složitosti pro první i druhý stupeň základních škol, tak speciální stavebnice pro výuku mechaniky, fyziky, základů elektřiny, magnetismu, elektroniky a robotiky,“ popsala pro MF Dnes pomůcky mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

tykac pavel IUHLI

Pavel Tykač pomáhá Mostecku dlouhodobě, jeho peníze nedávno třeba posloužily při rekonstrukci porodnice. Foto: iUHLI.cz

Dar od těžařů je součástí trvající spolupráce s městem Most, které se snaží přispět k nápravě dlouhodobě neúnosné situace, kdy v převážně průmyslové oblasti citelně chybí pracovníci v technických oborech. Pro tamní firmy je nedostatek řemeslně šikovných nebo technicky vzdělaných zaměstnanců stále vážnější komplikací. Vedení Mostu chce pomoci tento trend zvrátit důrazem na polytechnické vzdělávání ve školách a podpořením zájmu dětí technické obory studovat.

„Na listopad chystáme společně se Střediskem volného času Mostecký den techniků, který by formou soutěží měl přitáhnout děti školou povinné k technice a případnému studiu technických oborů,“ popsal jeden z několika podnětů mostecký primátor Jan Paparega.

S tím souvisí i výzva města k firmám a živnostníkům, aby své přebytečné materiály či zbytky z výroby věnovali školám. „Může jít třeba o laminát, dřevo, dráty, měkké kovy nebo i jiné suroviny,“ vyjmenovala Jana Divišová z odboru rozvoje, co všechno může posloužit k rozvoji manuální zručnosti dětí.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA