Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

MPO se nebude kvůli OKD soudit

ministr jan mladek IUHLI ikona

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) oznámilo, že nepodá u insolvenčního soudu žalobu kvůli své neuznané pohledávce vůči společnosti OKD. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) nebude pozice státu nedomáháním se pohledávky oslabena, protože náklady spojené s uzavíráním dolů mohou být řešeny v rámci schválené reorganizace.

REKLAMA

Mládek v tiskovém prohlášení uvedl, že ministerstvo původně podmíněnou pohledávku přihlásilo kvůli předběžné opatrnosti. „Výše pohledávky odpovídala odhadovým nákladům státu, ke kterým mohlo dojít v případě, že společnost nebude mít dostatek finančních prostředků na likvidaci dolů a zajištění bezpečnosti osob a majetku,“ podotkl.

ministr jan mladek IUHLI

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zároveň dodal, že pokud tato situace nastane, bude stát uplatňovat náklady na tyto účely formou přednostní pohledávky „za podstatou“. Takzvané zapodstatové pohledávky se podle insolvenčního zákona uspokojují na rozdíl od běžných pohledávek v plné výši kdykoli po rozhodnutí o úpadku. MPO však dosud nevysvětlilo, na základě jakého ustanovení zákona považuje svou pohledávku za přednostní.

Insolvenční správce OKD Lee Louda v červenci vedle desetimiliardových pohledávek skupiny Citibank neuznal také 1,888 miliardy korun, které si nárokovalo ministerstvo. Tato podmíněná pohledávka se týká nákladů na budoucí zavírání dolů. Loudovo rozhodnutí následně v polovině srpna potvrdil Krajský soud v Ostravě. Ve stejné době se věřitelský výbor OKD v souladu s očekáváním managementu, krajské tripartity, insolvenčního správce, vlády i odborů rozhodl, že společnost půjde do reorganizace.

Vedení OKD nyní připravuje reorganizační plán, který se dotkne všech 12 tisíc zaměstnanců společnosti a dodavatelských firem. Předsedou věřitelského výboru těžební firmy byl v pondělí zvolen stát zastupovaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Vláda se bude zabývat návrhem postupného útlumu těžby až na začátku příštího roku. „Z tohoto důvodu není v současné době nutné prosazovat vymáhání pohledávky, která dosud ještě nevznikla,“ upřesnilo MPO.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA