Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Nediskriminujte uhlí, bouří se kraje

iUHLI kotlikove dotace fronty krvysocinaMinisterstvo životního prostředí vyjednalo u Evropské komise navýšení prostředků na kotlíkové dotace o 300 milionů korun. Na příspěvky, které se začnou vyplácet zkraje příštího roku, však nebudou mít nárok vlastníci uhelných ani kombinovaných kotlů.

Nové omezení vnímají kraje jako kontroverzní. „Není to dobře. Unie tímto rozhodnutím de facto jde proti trhu. Uhlí je legální palivo, není třeba ho diskriminovat,“ zhodnotil situaci Marek Bruštík, vedoucí oddělení ochrany ovzduší a integrované prevence Moravskoslezského kraje.

REKLAMA

I podle vedení ostatních krajů by bylo lépe, kdyby podmínky pro kotlíkové dotace zůstaly beze změn. Kotle spalující uhlí a biomasu jsou totiž nejžádanější. „V rámci první výzvy došlo 1 309 žádostí a z toho 16 % bylo na kotel čistě na uhlí a 29 % na kombinovaný kotel,“ uvedla tisková mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. Zároveň však dodala, že ministerstvo životního prostředí dosud kraj o okleštění podmínek neinformovalo.

Kotle spalující uhlí upřednostňují také Středočeši. Týkala se jich plná polovina z 4,5 tisíce dosud došlých žádostí. „Vzhledem k této skutečnosti usilujeme o zachování stávajícího spektra dotovaných zdrojů tepla,“ okomentovala situaci Markéta Prokešová z kanceláře hejtmana.

Kraje přitom hodnotí dosavadní průběh dotačních programů jako nad očekávání úspěšný. Na Ostravsku postupně vyhlásili již šest regionálních výzev, stále však evidují velký převis poptávky nad nabídkou. I zde největší část koláče – konkrétně více než 2,1 tisíce z 3,8 tisíc – ukously uhelné a kombinované kotle. „Lidé budou vždy preferovat to nejdostupnější a trh si vítěze určí sám. Našim cílem bylo zlepšení kvality ovzduší pomocí moderních technologií vylučujících lidský faktor. A tenhle cíl nejmodernější kombinované i uhelné kotle, splňující nejpřísnější emisní třídu 5, naplňují vrchovatě,“ shrnul pochyby krajských úředníků Bruštík.

Zdroj: iUHLÍ.cz

REKLAMA