Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Plyn zatím v Evropě uhlí nenahradí

iea compressed ikona

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) se při výrobě elektrické energie na území kontinentální Evropy v nejbližší době žádné rozsáhlé nahrazování uhlí zemním plynem konat nebude.

REKLAMA

Poptávka po zemním plynu by v Evropě sice měla v následujících letech mírně růst, podle Petera Frasera, vedoucího divize IEA pro trh s plynem, ale současná situace na trhu nenasvědčuje tomu, že se by došlo k navýšení výroby elektrické energie z plynu jako na konci loňského roku, uvedl server oenergetice.cz.

romě nižší ceny by vyšší využití plynu mohla podpořit i vyšší cena emisních povolenek, která by však podle Frasera musela překročit hranici 20 EUR za tunu CO2, tedy vzrůst na zhruba čtyřnásobek současné hodnoty.

„I kdyby cena plynu byla pod 10 EUR/MWh, maximum, které bychom mohli nahradit, je 8 miliard kubíků, což žádnou velkou změnu nepřinese,“ uvedl Andree Stracke, obchodní ředitel německé RWE Supply & Trading.

iea compressed

Nárůst cen uhlí a současný pokles ceny plynu umožnil nárůst výroby elektrické energie z plynu na konci loňského roku například v Německu či Nizozemsku. V případě Německa si plynové elektrárny v roce 2016 připsaly nejvyšší nárůst podílu na výrobě elektřiny ze všech zdrojů.

Zdroj: iUHLI.cz

REKLAMA