Video

REKLAMA

Partnerské weby

LOGO_vysocina_chutna

Ruští horníci drží hladovku, nedostali mzdy

iUHLI gukovo wikipedia dmitry89Horníci ruské společnosti Kingugol z Rostovské oblasti drží od poloviny srpna hladovku, aby upozornili na nevyplacené mzdy. Hladoví více než stovka horníků, kteří navíc odmítají lékařské vyšetření.

Nevyplacené výplaty již dosáhly celkové výše 300 milionů rublů (zhruba 111 milionů korun). Problémy více než dvou tisíc pracovníků trvají už od května loňského roku. Nepomohly ani stížnosti adresované Vladimíru Putinovi či gubernátorovi Rostovské oblasti, uvedl server nettg.pl.

REKLAMA

„Zahájili jsme hladovku s požadavkem vyplacení 100 procent dlužných mezd. Hladovka je časově neohraničená, přidalo se k ní 120 horníků,“ uvedl jeden ze stávkových předáků.

Hladovku drží obyvatelé dvou typicky hornických lokalit, Gukovo a Zvěrovo, kde se nacházejí čtyři krachující uhelné doly, Almanazja, Gukovskaja, Rostovskaja a Zamčalovskaja. V některých provozech docházelo v poslední době k nebezpečným haváriím. Doly je třeba zlikvidovat, ale k tomu jsou nutné miliardy rublů. Majetek dolů, který by bylo možné prodat, tedy administrativní budova a vybavení, má hodnotu pouze 200 milionů rublů, což na pokrytí dlužných mezd nestačí. Kromě toho jsou v první řadě uspokojovány nároky bank.

V dobách Sovětského svazu fungovalo v lokalitě až devadesát uhelných dolů, nyní zbyly už pouze čtyři. Průměrná mzda horníka zde dosahuje pouze 15 tisíc rublů, ženy, které zde pracují převážně jako švadleny, dostávají zhruba polovinu.

Generální ředitel společnosti Kingugol Vladimír Požydajev, na kterého se snáší největší hněv horníků, byl již zatčen. Hrozí mu až 13 let vězení za zneužití pravomocí a zadržování mezd po dobu delší než dva měsíce. Podle prokuratury ředitel místo vyplácení výplat převáděl peníze na cizí účty.

Zdroj: iUHLÍ.cz

REKLAMA